"Nem hagyjuk!" - Ezrek tüntettek az oktatásért Miskolcon

2016.02.03 19:57

Az egyre erősödő eső ellenére több ezren - 4-5 ezer - gyűltek össze a délután fél 5-kor kezdődőtt demonstráción a Herman Gimnázium sportcsarnoka előtt Miskolcon. A tömeg békésen vonult a Hősök terére.  A Városház térnél újabb 150 fő csatlakozott a demonstrálókhoz, közben a fáklyákat is meggyújtották.

A tüntetésre Budapestről és más városokból is érkeztek támogatók. A Miskolci Herman Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanács elnöke, Pilz Olivér szólalt fel először. A beszédek során többször is skandálták, hogy „nem hagyjuk”, illetve „a gyerekeinkért”.

img_5501.jpg

fotó: F. Kaderják Csilla

A Herman ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanács elnöke, Pilz Olivér szólalt fel először. Egy rövid történetet mondtak el „duettben” a Teleki igazgatójával arról, hogy miért vannak a téren.

"Elismerjük, hogy évtizedek óta gondok vannak az oktatási rendszerrel, de a mostani változtatások után kaotikussá vált minden" - mondta Pilz.

„Követetjük, hogy az oktatás nemzeti érdek legyen, lehessen leülni, új rendszert létrehozni, és ebben vegyenek részt a pedagógusok is” – zárták a beszédet.

img_5542.jpg

Egy félévi bizonyítvány is kiállítottak. Szervezés, kivitelezés; Fenntartás, üzemeltetés; Empátia; Pedagógusok elismertsége; és Szakmai ismeretek tantárgyakból is elégtelent kapott az EMMI.

"Gyerekeink és az ország jövője a tét” – zárta a beszédét Pilz.

A tüntetésen Gulyás Balázs is felszólalt, szerinte - utalva Balog Zoltán kijelentésére - félmillió fiatal már külföldre tolta el a biciklijét.„Orbánéknak meg kell érteniük, nem stadionokra és kisvasútra kell költeni a pénzüket, miközben kivérzik az oktatás. Orbán maga mondta: arra jut pénz, amire akarjuk, hogy jusson. Viktor, az emberek jó oktatás, működő egészségügyet és tisztességes béreket akarnak!” – hangsúlyozta. Ezután felszólította a miniszterelnököt, hogy szűntesse meg a KLIK-et. „Ha azt gondolja, hogy elég ezt a szintet elérni, akkor alkalmatlan miniszternek”. Balognak javasolta, hogy költözzön Észak-Koreába, ha ennyire szereti a központosítást. "Orbán és klikkje virul, de a KLIK megbukott” - fejtette ki.

tuntetes_160203_fkcs_24.jpg

 

Ezek a követeléseik:

- Valódi reformokat a pedagógusokkal való egyeztetéssel

- A tanárok és diákok óraszámán csökkentése

- A tantárgyi követelmények 21. századra adaptálását, a lexikális adatok csökkentését, a diákok gyermekkorának visszaadása

- A hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjazása

- Az IKT korszerűsítése

- A tankönyvválasztás szabadsága

- A mindennapos testnevelés feltételeinek finanszírozása

- Az iskolák gazdasági önállóságának és az igazgatók jogkörének visszaállítása, a KLIK megszüntetése

- A pedagógus életpályamodell átalakítása

- A személyiségi jogok tiszteletben tartása

- A tanári fizetések értelmisége szintre emelése

- A tanárellenes, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítása

- A túlmunka díjazásának visszaállítása

- Az oktatás teljes dolgozói körének bérrendezése

- Az elvont státuszokat állítsák vissza

Menrey László, PDSZ elnök arról beszélt, hogy nem lehet elbocsátani egy egész tantestületet. Idézte Balog Zoltán egyik nyilatkozatát, a tömeg a politikus nevére fütyülni kezdett. „A biciklit nem csak túltolták, de el is” – mondta Mendery, aki azt is elmondta, hogy a demokratikus kerekasztalra több témát is javasoltak. Ezek között vannak rövid távúak, mint például a tanulók terhelésének csökkentése, tankönyvválasztás, adminisztrációs terhek csökkentése stb. Hosszú távon elengedhetetlen az állam szerepének a vizsgálata, a KLIK sorsának megvitatása – mondta Mendrey.

tuntetes_160203_fkcs_21.jpg


Bojkottálják a kerekasztalt
Ha a miniszter nem tudja szolgálni a népét, akkor távozzon – mondta Mendrey. Diákok és szakmai szervezetek nincsenek a meghívottak között a jövő hétre tervezett köznevelési kerekasztal megbeszélésen – hangsúlyozta. Bojkottra szólítottak fel minden szervezetet, azt kérve, hogy tartsák távol magukat a csonka kerekasztaltól.

Ezekért tüntetnek a pedagógusok

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arról beszélt, hogy a hatalom nem akarja megérteni, hogy mi a baja a pedagógusoknak, ezért elmondta, hogy mik azok. „A pedagógusoknak az a bajuk, hogy a köznevelés rendszere hét bőrt húz le róluk, és a gyerekekről. Nem bíznak bennük. A szakmai hozzáértésüket folyamatosan megkérdőjelezik. Elvették tőlük a tanítás örömét. A hatalom elveszik a gyerekektől a gyerekkorukat, és el akarja venni a jövőjüket is. A munkájukat segítők létminimumon élnek” – sorolta.

Tíz nap múlva folytatják
„A pedagógusok nagyobb felelősséget éreznek a gyermekek jövője iránt, mint azok, akik az országot irányítják” – mondta Galló. Hozzátette, hogy nem állhatnak meg a mai napnál, és mindenkit felszólított, hogy csatlakozzanak a február 13-ára tervezett demonstrációhoz.

atv.hu; mti.hu

hvg.hu