"Nem hagyjuk!" - Vidéken is tüntettek a civilekért és a CEU-ért

2017.04.13 06:43

A budapesti hajnalig tartó tüntetés mellett vidéken is voltak megmozdulások a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezetek védelmében. Szegeden egyetemi autonómiát, tanszabadságot, és a felsőoktatási törvény (lex CEU) módosításának visszavonását követelték a felszólalók, Miskolcon mintegy kétszázan demonstráltak az ellehetetleníteni kívánt intézmény mellett.

forrás: Facebook/Szabad ország, Szabad egyetem
 
"Nem hagyjuk!" - Zúgott a tömeg Szegeden is, a  a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjánál, ahol  a több civil szervezet által meghirdetett szerdai demonstráción egyetemi autonómiát, tanszabadságot és a lex CEU visszavonását követelték a felszólalók. 
 
"Győzni csak együtt tudunk" - ezzel a gondolattal zárták a beszédeket, majd a tömeg a budapesti demonstrációhoz hasonlóan skandálni kezdte a "szabad ország, szabad egyetemet". A tiltakozók az Ady téren gyűltek össze, majd átvonultak a Fidesz helyi irodájához, amely bejáratánál kitűzték az uniós lobogót, az üvegekre pedig tiltakozó matricákat ragasztottak.
 
A szervezők arra figyelmeztettek, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától. "Mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot betiltson, ezért is akarja bezáratni az egyetemet. Ha ezt hagyjuk könnyen lehet, hogy a jövő héten a Szegedi Tudományegyetem kerül sorra - ezért tüntettek Szegeden.
 
Miskolci tüntetés: „Szabad ország, szabad egyetem…”
Miskolc, Szinva terasz
 
Miskolcon mintegy kétszáz ember gyűlt össze, hogy ők is hallassák a hangjukat a CEU melletti szimpátiájukat kifejezve. "A CEU budapesti működésének támogatásáért és a felsőoktatás autonómiájáért szólalunk fel. Ma a CEU, holnap bármely egyetem célkeresztbe kerülhet, a közös jövőnk a tét!" - figyelmeztettek a szervezők. A felszólalók között volt Majtényi László, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar tanára, Kirs Eszter, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar docense, Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, Tanítanék Mozgalom egyik vezetője és Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze.
 
Kirs Eszter, a Miskolci Egyetem oktatója azt mondta, hogy az ország nem szeretné, hogy az "értékes intézményt" és a vele járó szakmai lehetőségeket elveszítse.
 
nepszava.hu