Nem hagyták az út szélén Balog Zoltánt sem, ő is miniszterelnöki biztos lett

2018.06.02 09:43

Az emberi erőforrások volt minisztere már május 23-ától miniszterelnöki biztos lett, de az erről szóló határozatot csak a péntek esti Hivatalos Értesítőben tették közzé.

Nem hagyták az út szélén Balog Zoltánt, ő is miniszterelnöki biztos lett

Mégsem csak a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány vezetésével fog főállásban foglalkozni Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere, ahogyan ezt távozásának bejelentésekor mondta.
 
A péntek esti Hivatalos Értesítőben ugyanis megjelent Orbán Viktor miniszterelnök utasítása, amely szerint – már május 23-ától, de csak most közzétéve – miniszterelnöki biztos lett.
 
Feladata: „Koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést irányító tevékenységet, ellátja a roma felzárkózás kormányzati koordinációját, részt vesz a roma kultúra értékeinek megőrzését és terjesztését, oktatását szolgáló tevékenységekkel, fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátásában”. Ennek keretében „javaslatot tehet a roma integrációval kapcsolatos programokra és forrásbevonásra, valamint véleményt nyilváníthat a felzárkózással összefüggő szakpolitikai előterjesztésekről”, illetve „figyelemmel kíséri a roma integráció fejlesztését szolgáló hazai és európai uniós támogatási programokat, azok felhasználását”.
 
A határozatlan időre szóló kinevezésben nincs szó arról, hogy a biztos munkájáért fizetség járna. Munkáját a miniszterelnök irányítja, öt fős külön titkárságot kap a Miniszterelnökségen.
 
Az viszont nem derül ki, milyen kapcsolatban lesz utódjával az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén, Kásler Miklóssal, akit a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló május 22-i rendelet a romákat érintő nemzetiségpolitika felelőseként nevez meg.
 
Az a jogszabály az ő feladataként jelöli meg, hogy „kidolgozza a roma társadalmi integrációs kormányzati politika koncepcióját és koordinálja annak végrehajtását, valamint … előkészíti a romák társadalmi integrációjával és a roma nemzetiség jogait érintő intézkedésekkel összefüggő kormányzati döntések tervezeteit”. Ez pedig részben azonos Balog Zoltán új feladatkörével.
 
Domány András
hvg.hu