Nem hiszünk az állami nyugdíjban

2015.04.21 08:34

Ahogy az elmúlt tíz évben, tavaly is „deficites” lett a hazai öregedési index: a 65 év felettiek aránya meghaladja a 14 év alattiakét. Ennek alapján még nem jött el a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát biztosító demográfiai fordulat, de a jelek szerint sokan számolnak a következményekkel: egyre több magyar igyekszik valamilyen öngondoskodási formán keresztül félretenni idős korára.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál például az utóbbi tíz év alatt 54 százalékkal emelkedett az egy főre jutó átlagos havi tagdíjbefizetések értéke – közölte tegnap a társaság. Mára a munkavállalók elfogadták azt a tényt, hogy az állami nyugdíj önmagában nem valószínű, hogy elegendő lesz a boldog nyugdíjaskorhoz.

Ezt a várakozást alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is, amelyekből egyértelműen kiderül, az idősek aránya a társadalmon belül egyre gyorsabban növekszik, így egyre kevesebbeknek kell majd egyre többeket eltartania. A problémát tehát felismertük, a kérdés az, hogy mit teszünk a megoldás érdekében – mondta Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Tavaly havi 10 ezer forint volt az egy főre eső, átlagos tagdíjbefizetés az OTP nyugdíjpénztárában.

napigazdasag.hu