Nem igazán tudták megmenteni a forintot Matolcsy Györgyék

2022.06.28 17:28

A brutális, 185 bázispontos kamatemelés - mely eredményeként az irányadó ráta 7,75 százalékra ugrott - után közvetlenül ugyan a hazai fizetőeszköz erősödött, azt követően azonban ismét gyengült. Virág Barnabás MNB-alelnök szerint addig folytatják a kamatemelést, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalék közelébe. Lesz dolguk, erre az évre ugyanis 11-12,6 százalékos pénzromlást várnak.

 
Mint arról beszámoltunk, az MNB monetáris tanácsa mai ülésén a jegybanki alapkamatot 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelte meg.
 
Az MNB legfontosabb feladata a másodkörös inflációs hatások elkerülése és az inflációs várakozások horgonyzása - indokolta a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón a mostani kamatemelést Virág Barnabás, a monetáris politikáért felelős alelnök. Amelynek következtében a hosszabb távú folyamatok befolyásolására alkalmas alapkamat magasabb szintre került, mint a rövid távú piaci mozgások kezelésére hatni képes egyhetes betéti kamat 7,25 százalékos szintje.
 
Ám ez a helyzet alig egy napig áll csak fenn. Csütörtökön ugyanis a jegybank igazgatósága a kereskedelmi bankoktól ugyancsak 7,75 százalékos kamattal fogad majd be betéteket egy hetes elhelyezésre, 50 bázisponttal magasabban, mint egy héttel korábban - közölte Virág Barnabás. Hozzátéve, a Monetáris Tanács a megnövekedett kihívások miatt tartja szükségesnek az alapkamat és az egyhetes betéti kamat összezárását.
 
A jegybank friss, teljes egészében majd csütörtökön publikálandó Inflációs jelentése szerint az MNB 2022 egészében 11-12,6 százalék közötti fogyasztóiár-indexet prognosztizál, szemben a három hónappal korábban megjelölt 7,5-9,8 százalékos sávjával. Virág Barnabás szerint a májusi 10,7 százalék után az éves infláció júniusban 11-12 százalék között lehet.
 
Mindenesetre a forint a kamatemelés hatására csak átmenetileg tudott erősödni, az euróval szembeni árfolyama a 400-at közelítő szintről ugyan 396,7-ig ment fel, ám fél 5 magasságában már 398 felett cserélt gazdát.
 
mfor.hu