„Nem ismert irgalmat sem ember, sem állat iránt” – ítélet a lyukói támadók ügyében

2015.06.23 20:20

Csaknem húsz késszúrás – esélye sem volt a túlélésre annak a lyukóbányai 60 éves férfinak, akit még 2013 márciusában támadott meg két helyi fiatal. Másnap egyik rokonukkal kiegészülve újra rabolni indultak, szintén Lyukóban 54 ezer forintot csikartak ki a fürdőjébe bezárkózó tulajdonostól – a kutyája azonban hosszú szenvedés után belehalt abba, hogy a láncánál fogva felakasztották. Harmadnap ismét felkerekedtek a fiatalok…

Csak a vádlottak hozzátartozóinak időnként felhangzó jajgatása, sírása-sóhaja törte meg Horváth Mária bíró közel egyórás ítélethirdetését. Az elsőrendű vádlott, a bűncselekmény elkövetésekor mindössze 17 éves fiatalember 16, a másodrendű, 18 éves vádlott 20, a harmadrendű, 19 éves vádlott pedig 12 évet kapott.

A Miskolci Törvényszék kedden 10 órakor hirdetett határozatot G. M. J. és társai ellen nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt indult büntetőügyben.

A vádlottak – akik korábban már szintén követtek el együtt bűncselekményt, épp próbaidejüket töltötték – egymást követő három napon, különböző hétvégi házakba, lakóházakba törtek be értékek megszerzése céljából a vádirat szerint.

A fiatalemberek 2013 márciusában közösen italoztak egyikük lakásán Lyukóvölgyben. Éjfél körül az első- és a másodrendű vádlott már erősen ittas állapotban elhatározta, hogy betörnek egy szomszédos házban lakó idős férfihez. Bemásztak a kerítésen, majd az ajtót berúgva behatoltak a házba. A zajra felébredő sértettet a 18 éves férfi ököllel leütötte, majd amikor megpróbált felállni a földről, akkor 17 éves társa ismét megütötte. Ezután a 18 éves férfi – dühében, hogy nem találják a sértett pénzét – elővett egy kést, és azzal kezdte szurkálni a 64 éves férfit. A bíró megfogalmazása szerint „szinte lefejezték őt”. Közben társa tovább ütlegelte és rugdosta a férfit, egyszer maga is beleszúrt a földön fekvő sértettbe, folyamatosan pénzt követelve tőle. Tizenkilencszer szúrtak – a férfinak nem volt esélye a túlélésre, súlyos testi-lelki gyötrelmek után elhunyt.

A vádlottak 37 ezer forint értékben vittek el használati tárgyakat – például egy tévét és egy PB-gázpalackot –, valamint némi élelmiszert és cigarettát a házból, majd otthon eldicsekedtek tettükkel. A harmadrendű vádlott ekkor elégette a kést és a véres ruhákat – másnap pedig már hármasban indultak rabolni.

A második háznál a sértettnek sikerült bemenekülnie a fürdőszobába, eltorlaszolta az ajtót, így értékeit vitték el. A másodrendű vádlott itt is ölt azonban: a megtámadott férfi kutyáját a láncánál fogva akasztotta fel – hosszú, elnyújtott szenvedés után halt meg a házőrző.

„A másodrendű vádlott nem ismert irgalmat sem ember, sem állat iránt” – fogalmazott a bíró.

A második házból alig több mint 50 ezer forintot sikerült szerezniük a támadóknak. Harmadnap egy újabb házba törtek be, ahonnan újabb értékeket tulajdonítottak el.

A bíróság megállapította, hogy tettüket nyereségvágyból követték el, és különös kegyetlenséggel, emberi mivoltukból kivetkőzve öltek. A másodrendű vádlott semmi megbánást nem tanúsított, a helyszínen készült felvételek bemutatásakor arcizma sem rándult, szinte szenvtelenül szemlélte a felvételeket a bíró elmondása szerint. Ő a kiszabható büntetés maximumát, azaz 20 évet kapott. Az első- és a harmadrendű vádlott esetében enyhítő körülménynek vette a bíróság, hogy megbánták tettüket.

A határozat nem jogerős, valamennyi vádlott felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A bíróság egyben elrendelte a házi őrizetben levő elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását is, amit a tárgyaláson foganatba vettek.

minap.hu