Nem járult hozzá az egyszerűsített kiadatásához a „csengeri asszony”

2018.05.10 09:06

Még a svájci cellájában is a hamarosan ölébe hulló mesés örökségre hivatkozik a csengeri asszony, aki évekig az apja 1400 milliárdos hagyatékával szédítette a cívis város potentátjait.

 

Nem járult hozzá a „csengeri asszony” az egyszerűsített kiadatásához, ezért még hetekig eltarthat, mire a Kósa Lajost és sok más debreceni, valamint Debrecen környéki potentátot tíz éven át mesés örökségével és az arra alapozható üzleti lehetőségekkel kábító Szabó Gáborné Matkó Máriát visszahozzák Magyarországra – tudta meg a Zoom.hu az asszony ügyvédjétől.
 
Egyszerűsített kiadatás esetén már akár az elfogását követő munkanapon hazahozhatták volna Szabó Gábornét. Normál eljárásban viszont a svájci hatóságoknak vizsgálniuk kell egyebek között, hogy az a bűncselekmény, amelynek elkövetésével a magyar hatóságok Szabó Gábornét gyanúsítják, mindkét országban büntetendő-e, s hogy az asszony kiadatásának nincsenek-e törvényi akadályi a svájci jogszabályok szerint.
 
Szabó Gáborné az ellene már közel egy éve tartó nyomozás adatai szerint közel félszáz embert csapott be. Jelentős összegeket (sajtóértesülések szerint összesen csaknem másfél milliárd forintot) kért kölcsön helyben ismert, befolyásos ügyvédektől, befektetésekkel is foglalkozó közgazdászoktól, cégektől és vállalkozóktól.
 
Arra hivatkozva kért pénzt – volt, akitől tíz év alatt, több tételben százmilliót –, hogy csak rövid időre van szüksége rá, mert hamarosan hozzáférhet
 
az apja után maradt 1300-2600 milliárd forintos örökséghez (az összeg mindig változott, de nőtt, legalábbis az eddig kihallgatott sértettek elmondása szerint).
 
Volt, aki éveken át finanszírozta a nőt abban a reményben, hogy az asszony, ha megkapja az örökséget, befektet a cégébe.
 
A PestiSrácok ugyanakkor azt közölte, hogy Matkó Mária édesapja soha nem élt külföldön. 2014-ben hunyt el, a debreceni temetőben nyugszik. A halála előtti években már egyáltalán nem tartotta a kapcsolatot a lányával.
 
Fotó forrás: Csenger város honlapja
 
A botrány a választások előtt robbant ki – s lepleződött le a csalás –, amikor az azóta megszűnt Magyar Nemzet közzétette: Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős (ma már ügyvezető) tárca nélküli miniszter is a csengeri asszony áldozatai között található.
 
A csengeri asszony néhány nappal azelőtt hagyta el az országot, hogy a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta volna. Ő maga a környezetének azzal magyarázta svájci útját, hogy
 
az öröksége ügyében megpróbálja felgyorsítani a folyamatokat.
 
Két hete a rendőrség európai elfogató parancsot adott ki ellene, miután többszöri szabályos idézése ellenére sem jelent meg a gyanúsítotti kihallgatásán; az alapján fogták el Svájcban. Úgy tudjuk, arra hivatkozva tagadta meg az egyszerűsített kiadatást, hogy „most már hamarosan megkapja az örökséget”.
 
Valószínűbb azonban, hogy csak az időt akarta húzni. Mégiscsak kellemesebb (lehet) egy svájci cellában raboskodni, mint valamelyik hazai börtönben.
 
Fekete Gy. Attila
zoom.hu