Nem kaphat ellenzéki szavazatot egy korlátlan idejű felhatalmazás (Vélemény)

2020.03.22 19:45

Az egyértelmű, hogy ezt a felhatalmazási javaslatot, ami túlnyúlik a meghirdetett válsághelyzet meghosszabbításán, ezzel a tartalommal, pláne időhatár nélkül nem szabad megszavazni. Ezt Tóth Bertalan nyilatkozata világossá tette, és több ellenzéki párt hasonló véleményt mondott. Sok a félreértés azonban akörül, mit tehet meg és mit nem a Fidesz-KDNP egyedül, ellenzéki szavazatok nélkül. Bocsánat, hogy technikai kérdésekkel terhelek bárkit, de ezek hatása most nemcsak technikai.

 
Szeretném tehát tisztázni: a beterjesztett törvény kétharmados, és a kormánypártoknak magukban is van kétharmaduk. A törvény tartalmát tehát önmagában szavazatokkal az ellenzék nem tudja megváltoztatni.
 
Amihez négyötöd kell, (vagyis ellenzéki szavazatok), az a házszabálytól való eltérés, a gyorsítás. Ez annyit jelentene, hogy már hétfőn sor kerülhetne a végszavazásra is. Ha nincs négyötöd, akkor ez hozzávetőleg nyolc nap múlva történhet meg, akár teljesen változatlan tartalommal, ellenzéki szavazatok nélkül.
 
Ha a kormány nagyon akar sietni, (vagy el akar kerülni egy pár napos ex lex állapotot, ugyanis a jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzet érvényessége csak két hétre szól), vagyis a gyorsításhoz szükségük van ellenzéki szavazatra, akkor az ellenzékkel tárgyalva, valamiben engedményt tesznek, például – ami nem mindegy – csak meghatározott időre, és nem korlátlan időtartamra hosszabbítják a veszélyhelyzetet és ezzel a kormány felhatalmazását.
 
Az ellenzéknek tehát két kötelessége van. Egyrészt meg kell próbálnia objektív eredményt elérni: korlátozni a törvény tartalmát és hatóidejét, vagyis gátolni a teljhatalmat, de erre a törvényre adott „nem" szavazata nem elég. Erre a kormányoldalt rávenni csak a hétfő délelőtti tárgyaláson, valamilyen feltételszabással lehet – ha egyáltalán lehet –, ezért kezdeményeztek találkozót velük valamennyi pártvezető aláírásával az ellenzékiek.
 
Másrészt viszont az ellenzéknek saját rendszerellenességét is egyértelműsítenie kell, elkerülni a bűnrészességet, választói csalódását..
 
A két célt nem lesz könnyű összeegyeztetni. De egy biztos: a benyújtott törvényjavaslatot az ellenzéknek nem szabad elfogadnia, akkor sem, ha pár nap múlva az ellenzék nélkül is életbe léptethetik. Nem kaphat ellenzéki szavazatot egy gyakorlatilag korlátlan idejű felhatalmazás, amelynek a tartalma túlterjed a járvány kezelésén, és alkalmat adhat a kritikus sajtó üldözésére.
 
 
Lendvai Ildikó
szerző: Lendvai Ildikó