Nem kis dilemma elé állította Orbán a fideszes borsodi roma önkormányzati vezetőt

2018.03.03 13:01

Van az úgy, hogy az ember önmagával szemben is meghasonlásra kényszerül. Nagyjából így lehetett Barna Attila, a miskolci székhelyű Borsod megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke is, amikor arról kérdeztük, hogy mit szól a miniszterelnök csütörtöki, nem is annyira burkolt cigányozásához.

 

A megyei kisebbségi önkormányzat elnöke ugyanis Fidesz színekben indult a 2014-es önkormányzati választáson, így felvetődött a kérdés, hogy vajon roma származásúként tiltakozik-e Orbán Viktor kijelentései ellen (ahogy azt pénteken más kisebbségi önkormányzati vezetők és lapok tették), vagy fideszesként esetleg egyetért velük.
 
Barna Attila szavaiból valami olyasmi tűnt ki, hogy ha esetleg az előbbi okból belül tiltakozna is, az utóbbi okból azt semmiképp nem mondhatja el. A megyei kisebbségi vezető szó azt mondta:
 
„Jobboldali érzelmű ember vagyok, így, ha nem haragszik, ezt nem szeretném most kommentálni.”
 
A következő mondatban azonban hozzátette:
 
„Ha a miniszterelnök úr ezt felvetette, akkor biztos van alapja".
 
Orbán Viktor kijelentéseiről szerettük volna egyébként nyilatkozatra bírni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét is, Balogh József azonban nem látta a nagy vihart kavart videót, a miniszterelnöki mondatok hallatán röviden csak annyit mondott:
 
"nem ez a hozzáállás jellemző miniszterelnök úrra”,
 
majd arra kért minket, hadd nézze meg előbb a felvételt, és kicsit később hívjuk vissza.
 
Valószínűleg nem árulunk el nagy meglepetést, hogy az ORÖ elnöke azóta elérhetetlen telefonon. (Csak halkan jegyezzük meg, hogy igazából már az is nagy rutintalanságra vall, hogy az ismeretlen számról jövő hívást egyáltalán felvette, egy kormánypárti politikus például – nap mint nap tapasztaljuk –, sosem tenne ilyet.)
 

hvg.hu