Nem lesz pluszpénz

2015.07.04 05:30

Az alultervezett inflációnál az az egy biztos, hogy nyugdíjkifizetésekre egyetlen forinttal sem engednek ki többet a törvényben garantált összegnél.

S ha elszámolták magukat, utólag szintre lehet hozni az inflációt a nyugdíjemeléssel. Visszakérni a nyugdíjasoktól a már előre kiutalt pénzt értelemszerűen nem lehet, főként választások közeledtével. Érdekesség, hogy a büdzsé tervezésekor, márciusban még 2,5 százalékos inflációs pályával számolt az NGM, éppen annyival, amennyit most az MNB jósol.

Banai Péter Benő, az NGM államtitkára lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére azt felelte, hogy a korábbi években maguk az elemzők sem találták el az infláció várható értékét. Az NGM államtitkára azzal magyarázta az MNB és a saját prognózisuk közötti eltérést, hogy szerintük jövőre az olajárak még nem emelkednek, a rezsicsökkentés eddig elért eredményei tartósulnak, s legfeljebb a normál piaci folyamatok húzhatják ide-oda az inflációt.

A tárca konzervatív felfogásban tervezte a 2016-os büdzsét, „az adócsökkentések költségvetését", amely 350 ezer kétgyermekes család számára hozhat havi ötezer forintos megtakarítást – ha előbb megkeresik rá a pénzt. Emellett a személyi jövedelemadó-kulcs 16-ról 15 százalékra történő leszállításával 120 milliárdot hagynak a lakosságnál. A sertéstőkehús áfakulcsának 27-ről öt százalékra csökkentése 25 milliárd forintos ajándékot jelent. Az óvodások és a bölcsődések 90 százaléka ingyen kapja az étkezést, ahogy az alsósok a tankönyveket – sorolta a jövő évi szociális vívmányokat az államtitkár, megemlítve, hogy stabil és kiszámítható gazdaságpolitikát kívánnak ezután folytatni. Ez elemi érdekünk, hiszen a befektetők nem tolerálják a fiskális lazaságot. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg hét, de jövőre Nagy-Britannia és Franciaország csatlakozásával már legalább kilenc ország ellen folytat majd az unió túlzottdeficit-eljárást.

Ehelyett nálunk folytatódik az államadósság leépítése, és a költségvetési hiányt sem engedik két százalék fölé. Ebben segít, hogy a szakértők egybehangzó véleménye szerint hosszú távon fenntarthatatlan nyugdíjrendszer kifizetéseit „megfogják".

A túlbecsült infláció miatt ugyanis ötödik éve nőnek a törvényi előírás felett a hazai nyugdíjkiadások. Mindez teljesen független attól, hogy a jogosultak arra rászorultak vagy megérdemlik-e, a lényeg, hogy a pluszpénzt a társadalom aktív tagjainak kell kitermelniük.

Bár a foglalkoztatottak száma már meghaladja a 4,1 milliót, a növekményt dön­tően a több százezer közmunkás adja. Az ő megélhetési küszöbnél járó bérük után befizetett szociális ­(tb-) járulék mértéke pedig rettenetesen kevés a nyugdíjkassza mérhetetlen étvágyához képest. Emlékezetes, hogy a finanszírozhatatlanná vált 13. havi nyugdíj megszüntetéséről 2009 májusában a Bajnai-kormány előterjesztésére döntött a parlament, a Fidesz–KDNP 13 képviselőjének – köztük Soltész Miklós, Mikola István, Nyitrai András és Rétvári Bence – támogató szavazatával.

Kriván Bence
nepszabadsg.hu