Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot

2020.11.30 15:58

A miniszterelnök-helyettes az Országgyűlésben rámutatott: a baloldal ebben az esetben is kettős mércével mér.

 
A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjéről kérdezték az ellenzéki képviselők Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest az Országgyűlésben. Arató Gergely DK-s képviselő a Petőfi Irodalmi Múzeum cikkére utalva elmondta, hogy „Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot (…) Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival” – mondta a képviselő Varga Mihálynak.
 
Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott, „várjuk a tájékoztatást arról, hogy Demeter Szilárd lemondásáról miért nem tett bejelentést”. Harangozó Tamás az MSZP nevében szintén azt kérdezte, hogy Demeter Szilárd meddig marad még a posztján, Csárdi Antal, az LMP képviselője pedig kifejezetten a PIM-főigazgató távozását követelte.
 
Varga Mihály reakciójában rámutatott, hogy Demeter Szilárd visszavonta az írását. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: „Demeter Szilárd visszavonta az írását, sőt, a Facebook-oldalát is törölte. Azt írta, hogy amit írt, az sértheti az áldozatok emlékét, tehát elismerte a hibáját”. Varga Mihály hozzátette: „Egyébként itt is megjegyzem, hogy a baloldal itt is kettős mércével mér, hiszen amikor az egyik baloldali képviselő, polgármester azt mondta, hogy megérdemelten volt az év embere Adolf Hitler, akkor önök semmilyen konkrét lépést nem tettek, és most legutóbb Bíró László esetében is mintha kettős mérce működött volna.”
 
mandiner.hu
 
 

Múzeumi beosztottai határolódnak el Demeter Szilárdtól, a főigazgató nem mond le

„A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársaiként elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától. Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak. Mivel a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért mi a helyünkön maradunk, és végezzük feladatunkat. Ugyanakkor intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek” – olvasható a PIM Barátok Facebook-oldalon közzétett nyilatkozatban.
 
A szöveget hétfő késő délutánig 75-en írták alá, a 444 cikke szerint a Petőfi Irodalmi Múzeumnak nagyjából kétszáz alkalmazottja van.
 
A lap úgy tudja, hogy a főigazgató hétfő délután körlevelet küldött a PIM összes dolgozójának, amelyben az elhatárolódást szülő, az Origón megjelent cikkét magyarázza. Ebben a holokauszttúlélő Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlította, és azt írta, hogy Európa Soros gázkamrája.
 
A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs
 
– idézi a levelet a 444.
 
Demeter szerint akik most „harsogva a fejét követelik”, azok azért tesznek így, hogy elfeledtessék, hogy az ellenzéki összefogás antiszemita jelöltet indított az őszi borsodi időközi választáson, amiről szerinte „hallgatott Vámos Miklós, hallgatott Kepes András, hallgatott Parti-Nagy Lajos is.” Ezek után Demeter mégis azt írja, hogy „az ő képmutatásuk és kettős mércéjük nem lehet mentség” számára, és igaza volt Gulyás Gergely miniszternek abban, hogy nem lett volna szabad indulatból publicisztikát írnia. Majd kitér arra, hogy szenvedélyesen szereti a hazáját, nemzetét és kultúráját, és ha ezek veszélybe kerülnek, kötelessége megvédeni azokat. Márpedig
 
úgy gondolom, hogy a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt.
 
Az irodalmi múzeum főigazgatója emellett arra utal, hogy amíg hivatalban marad, nem fog több publicisztikát írni, csak könyvet, amit távozása után ad majd ki. Leveléből ugyanakkor kiderül, hogy nem mond le, mint írja,
 
addig vagyok a főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp.
 
Egyúttal hangsúlyozza, hogy a PIM-ben védi a szólás- és gondolatszabadságot, az intézményben „senkit sem érhetett munkahelyi retorzió azért, mert más, akár politikai, akár világnézeti alapokon álló véleményt fogalmazott meg. És amíg én vagyok a főigazgató, ez így is marad.”
 
forrás: 444.hu / 24.hu