Nem minden ehetől, ami a boltban kapható

2015.03.15 14:51

A fogyasztóknak joga van az egészséges táplálkozáshoz és a jó minőségű ételekhez! A fogyasztók világnapján azonban nálunk (majdnem) minden zárva van.

A Consumers International (Fogyasztók Világszervezete) által végzett kutatások alapján a nem megfelelő táplálkozás világszerte évente több mint 11 millió halálesetben játszik szerepet, és mára az első számú halálozási rizikófaktorrá vált. A társadalmakban okozott kár mellett nem elhanyagolható az elhízás okozta GDP-kiesés sem: ez nagyjából 2 trillió USD, ami 2,8%-a a globális GDP-nek. A statisztikák szerint ez hozzávetőlegesen épp olyan mértékű káros hatással bír a társadalmakra, mint amit a dohányzás, a fegyveres erőszak, vagy épp a háború és a terrorizmus okoznak.

Mióta 1963. március 15-én John F. Kennedy elnök az amerikai kongresszus előtti beszédében kiemelten kezelte a fogyasztói jogok fontosságát, azóta ezt a napot a "Fogyasztók világnapja"-ként emlegetik, amely egyben kiváló alkalom a fogyasztók érdekében történő világméretű fellépésre. A Fogyasztók Világszervezete (CI) - és ezzel együtt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége is, amely a CI teljes jogú tagja – hangsúlyozza, hogy a fogyasztók alapvető joga az egészséges ételekhez és az egészséges táplálkozáshoz való jog.

Különösen akkor igaz ez, amikor világszerte a leggyakoribb elhalálozási okok közül tízből négy a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Ide tartozik a túlsúly és elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a magas koleszterinszint, valamint ezek szövődményei. Gyakori az a tévhit, hogy az elhízás inkább a fejlettebb gazdasággal rendelkező államok fogyasztóit érinti. Azonban 2013-ban a táplálkozással is összefüggő megbetegedések, úgymint a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések száma a fejlődő országokban is nagy arányban nőtt, és összességében csak 2013-ban az alacsonyabb, valamint a közepes bevételű országokban is több mint 8 millió 60 év alatti fogyasztó halálát okozta. Ahhoz, hogy a helyzet javuljon, alapvető változtatás szükséges a fogyasztók étkezési szokásaiban, amelyhez persze nem nélkülözhető a megfelelő tudatosság sem. Ehhez kapcsolódik, hogy legkésőbb 2016. december 13-tól már kötelező lesz - bizonyos kivételekkel - az egész Európai Unióban feltüntetni az élelmiszerek tápanyagtartalmát is, amely segíti a fogyasztókat az előzetes tájékozódásban. Azok a vállalkozások pedig, amelyek ezt megelőzően is feltüntetik már ezeket az értékeket, már csak a vonatkozó szigorú szabályoknak megfelelően – többek közt jól olvashatóan - tehetik ezt csak meg.

A Fogyasztók Világszervezete és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy saját egészségük megőrzése érdekében tájékozódjanak előzetesen a késztermékek tápanyag-tartalmáról és igyekezzenek étkezési szokásaik során csökkenteni a só, cukor és a zsír bevitelét.

ma.hu