Nem spórol a kormány az idei év legfontosabb évfordulóján

2016.01.22 17:39

Tizenhárom és fél milliárd forintot rendelt a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének lebonyolítására. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ebből 12 milliárd 150 millió az idei, a fennmaradó összeget a jövő évi költségvetésből biztosítják.

A nemzetgazdasági miniszternek és az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia a programok megvalósításához szükséges 4680 millió forintról, illetve a civil szervezetek, közintézmények, önkormányzatok és egyéb szervezetek programjai pályázati úton történő megvalósításához szükséges 7470 millió forint biztosításáról - olvasható a rendeletben.

A rendelet szerint a jövő évi központi költségvetés tervezése során a programok megvalósítására 520 millió, valamint a finanszírozáshoz rendelkezésre álló források figyelembevételével a civil szervezetek, közintézmények, önkormányzatok és egyéb szervezetek programjai pályázati úton történő megvalósításához szükséges 830 millió forint rendelkezésre állását kell biztosítania a két tárcának.

Az emlékév kormánybiztosa az emlékbizottság működési feltételeinek biztosítását, a  programok megvalósítását, valamint a  pályázatok lebonyolítását a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványon keresztül látja el, és ő rendelkezik azon pénzeszközök felett is, amelyeket a közalapítvány számára a működési feltételek biztosítására, a programok megvalósítására, valamint a pályázatok lebonyolítására rendelkezésre bocsátanak.

mti.hu