Nem szavazza meg a boltzár visszavonását a KDNP

2016.04.11 15:08

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciója tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson - mondta Semjén Zsolt pártelnök.

Nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett - mondta Semjén Zsolt, a vasárnapi zárva tartás ötletével eredetileg előálló KDNP elnöke.

Szerinte tény, hogy nem tudták meggyőzni a társadalmat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, holott meggyőződése, hogy igazuk van - viszont tudomásul kell venni az emberek véleményét. Hozzátette, a Fidesz elnökségi ülésén és a hétfői kormányülésen is markáns vélemények fogalmazódtak meg a kérdésben; a Fideszen belül is "színes volt a véleményskála".

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető korábban azt mondta, a párt megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról. Azt is mondta, azért nem tartja kudarcnak a visszavonást, mert szerinte az ötlet ugyan a KDNP-é volt, de a Fidesz nem úgy valósította meg, ahogy a kereszténydemokraták eredetileg szerették volna.

Az ellenzéki pártok egyébként nem tartják meglepőnek a visszavonást, a gyorsaságon mégis elképedtek Rogán Antal hétfői bejelentése után - derült ki gyors körképünkből. A Jobbik szerint a kormány inkább int be a KDNP-nek, mint a választóknak, az Együtt szerint a menekülteknek semmi közük a boltzárhoz. A DK saját sikerének tartja a boltzár eltörlését és a kormány vereségéről beszél.

mti.hu