Nem tisztelnek sem Istent, sem embert – sírrongálások Miskolcon

2015.07.15 21:30

A felsővárosi református egyházközség gondnoka néhány napja vette észre, hogy a törkölyösi temetőben több sírnak is ledöntötték a fejfáját, volt, ahol a fedelet is beszakították, de a vandálok a vázákat sem kímélték. Lipták József elmondta, több mint húsz megrongált sírt számolt össze, amelyekről a fejfák, fejtámlák le voltak döntögetve.

    „Nem válogattak, hogy hova dőlt, lehetett látni, hogy szórakozásból csinálta valaki,vagy valakik” – fűzte hozzá a gondnok.

Korábban is voltak rongálások errefelé. Évekkel ezelőtt fémtolvajok leszakították a ravatalozó csatornáit, de a tetőszerkezetet is elkezdték bontani. A mostanihoz hasonló eset azonban még nem történt.

Fotó: Mocsári László

A városrész lelkipásztora ezért arra kéri az elhunytak hozzátartozóit, hogy jelentkezzenek a parókián, mert a károk helyreállítását nem tudja fedezni az egyházközség. Balajthy József hozzátette, jó lenne, ha minél előbb jelentkeznének a hozzátartozók, hogy pontosan tudják, kivel tudnak intézkedni.

Vannak, akik szemétlerakónak használják a temetőt, autógumik vannak a tárolókban, a vízcsapra dupla rögzítést kellett tenni a tolvajok miatt, a vízórát pedig le kellett fedni, mert azt is rendszeresen ellopták. A tolvajoknak könnyű dolguk van, a temető ugyanis nincs teljesen körbekerítve, és a bozótos részen könnyen bejutnak a vandálok is.

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet közterület-felügyeleti és rendészeti vezetője kiemelte, a megelőzésre és a hasonló esetek visszaszorítására vegyes rendészeti párosokat küldenek a területre. A későbbiekben pedig – folytatta – egy olyan kiemelt ellenőrzési területté tennék, ahol gyakrabban, akár posztos jellegű szolgálattal is megjelenhetne a rendészet.

A rendőrség nem kívánt nyilatkozni az ügyről, közleményükben azt írták: rongálás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

minap.hu