Nem végezték el az orosz vakcina klinikai vizsgálatát a magyar hatóságok: megbíznak az orosz tesztekben

2021.01.23 15:45

Nem a magyar vizsgálatok alapján adták ki hatóságok a koronavírus elleni orosz Szputnyik V engedélyét – írta meg a Népszava.

Az orosz Szputnyik-V oltóanyag
 
Fotó: mti.hu - EPA / ANDREI POKUMEIKO
 
A lap szerint a hazai engedélyt az orosz tesztek alapján adták meg, a vakcina hazai klinikai vizsgálata – amit Kásler Miklós miniszter decemberben jelentett be – pedig el sem kezdődött.
 
Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken kétmillió adag vakcina beszerzéséről írt alá szerződést Oroszországban, ami egymillió ember beoltásához elegendő. Az utolsó orosz vakcina valamikor májusban érkezhet meg a szállítmányból.
 
Az orosz vakcinából decemberben már kaptunk 6000 dózist, akkor Kásler Miklós arról beszélt, hogy ezt a készítmény klinikai hármas fázisú vizsgálatára használják, amit addig még Oroszországban sem végeztek el – írta a Népszava. Kérdésükre a hatóság „lényegében azt közölte, hogy okafogyottá vált a tervezett gyógyszerpróba”, az el sem indult.
 
– A hazai kutatás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok benyújtását megelőzően megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését – írták.
 
Mindemellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden egyes beérkező orosz vakcinaszállítmányból mintát fog venni, és megvizsgálja. Ez várhatóan két-három hétig is eltart, és csak azt követően indulhat meg az oltás.
 
forrás: nepszava.hu / facebook.com