Nem vizsgálnák kötelezően a kéményseprők a családi házak kéményeit

2017.09.22 10:46

Az egylakásos ingatlanokat, vagyis a családi házakat kivonná a kormány az úgynevezett sormunkában, rendszeresen végzett kéményseprési szolgáltatásból – hívta fel a figyelmet a Kéményseprők Országos Szakszervezete arra a javaslatra, amely egy Pintér Sándor belügyminiszter által csütörtökön benyújtott salátatörvényben bújik meg (itt olvasható, a 47. oldalon kezdődik).

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

 

Az érdekképviselet szerint a javaslat „beismerő vallomás a tárca részéről, hogy képtelen ellátni a lakosság kéményellenőrzését és biztosítani magyar családok százezreinek a biztonságát, a felelősségvállalás helyett pedig fonetikai trükköket alkalmazva varrja a gombot a kabáthoz”.
 
A sormunka azt jelenti, hogy külön megrendelés nélkül, előzetes értesítést követően megy ki a kéményseprő, a kötelezően előírt vizsgálatot és tisztítást pedig – ha a tulajdonos biztosítja a bejutást az ingatlanba – ingyen végzi. A friss törvénymódosítás értelmében viszont a családi házakhoz csak akkor menne ki a kéményseprő, ha a tulajdonos kifejezetten kihívja, vagyis maga a szolgáltató nem ütemezné be, hogy hová mikor menjen. A szolgáltatás ebben az esetben is díjmentes lenne a magánszemélyeknek.
 
Ugyanakkor azt a javaslat indoklása is elismeri, hogy „az ingatlanhasználó egyéni felelősségvállalása növekszik”, hiszen a megrendelés nem kötelező, de a kötelező sormunka az előterjesztő szerint „adminisztrációs és időbeli terhet jelent” a lakosságnak, amit a módosítással megszüntetnek.
 
50 munkavállalót foglalkoztat a pénzhiány miatt csődbe ment társaság
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 
A szakszervezet azonnali választ vár a belügyminisztertől, hogy mi indokolta a döntést, ha pedig nem hajlandó a javaslatot visszavonni, úgy távozásra szólítják fel.
 
Ismeretes, a kormány 2016-ban ingyenessé tette a lakossági kéményellenőrzéseket, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozatosan átvette a szolgáltatást országszerte. Az OKF szerepvállalásának növekedésével párhuzamosan több cég is beszüntette tevékenységét vagy csődbe ment, köztük állami vállalatok is.
 
KARON
mno.hu