Nemcsak Orbán-Weber találkozó lesz

2019.03.12 07:28

Amíg Orbán Viktor a néppárt frakcióvezetőjével egyeztet Budapesten, Trócsányi László igazságügyi miniszer Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével találkozik – tudta meg a Népszava.

Manfred Weber a sajtó kizárásával tárgyal Orbán Viktor kormányfővel
Fotó: AFP/ SVEN SIMON
 
Trócsányi László a Fidesz EP-listavezetője, a magyar uniós biztosjelölt kedden Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével találkozik – erről maga az igazságügyi miniszter beszélt a Polgári Magyarországért Alapítvány hétfői zárt körű rendezvényén. Vagyis miközben Orbán Viktor kormányfő Budapesten Manfred Webert, az EPP frakcióvezetőjét próbálja meggyőzni, hogy ne zárják ki a Fideszt a legnagyobb európai pártcsaládból, Trócsányi László ugyanezzel próbálkozik majd külföldön. 
 
A Jean-Claude Junckert támadó plakátok miatt kitört botránynak egyébként Trócsányi László uniós biztosi karrierje lehet az egyik áldozata. Több fideszes és kormányzati forrásunk is arról beszélt, hogy minél jobban elmérgesedik a viszony a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, valamint a liberálisok között, a magyar biztosjelöltnek annál nehezebb dolga lesz az európai parlamenti meghallgatásán. Az ugyanis politikai alapon dől el, melyik biztost, mennyire szorongatják meg, ráadásul több alkalommal is volt arra példa, hogy egy problémás ország biztosjelöltje elbukott a meghallgatáson, vagy csak marginális jelentőségű porfóliót kapott. Kormányzati forrásunk szerint Trócsányi László és Orbán Viktor az uniós bővítési- és szomszédságpolitikával foglalkozó biztosi posztot szeretné megszerezni Magyarországnak, erre azonban már nagyon kevés az esély.
 
Manfred Weber budapesti útja előtt a 444.hu azt írta, a politikus azért jön Orbánhoz, hogy inkább elsimítsa a vitát, és ne legyen kizárás. Fideszes forrásunk szerint ugyanakkor az ügy egyre inkább arról szól, hogy a német média nagy nyomást helyez Annegret Kramp-Karrenbauer CDU elnökre annak érdekében, hogy kemény legyen Orbánnal szemben. Ezt mutatja az is, hogy a  Fidesszel általában baráti hangvételű Frankfurter Allgemeine Zeitungban is jelent meg olyan vélemény, amely szerint ha maradhat a „hasznos idiótázó” Orbán Viktor, akkora a Néppárt egésze válik a magyar kormányfő hasznos idiótájává. - Annegret Kramp-Karrenbauernek azt kell mérlegelnie, hogy a Fidesz kizárása az EP-választások előtt növelheti-e a bevándorlásellenes AfD népszerűségét. Vagyis innentől a kizárásról szóló döntésre már nincs hatásunk - ismerte el forrásunk. 
 
A Fidesz sorsa nagy mértékben függ attól, hogy a CDU milyen álláspontot képvisel majd. A kereszténydemokrata párt hétfői elnökségi ülése után Paul Ziemiak főtitkár azt mondta, Manfred Weber az ügyben már mindent elmondott, így most már csak a magyar kormány megfelelő válaszára várnak, de a plakátkampányt továbbra is elfogadhatatlannak tartják.
 
Úgy tudjuk egyébként, hogy utólag már a Fideszben sem tartják jó elképzelésnek a plakátok kihelyezését, amelynek ötletgazdája a párt kampánystábja volt – ennek hagyományosan Gyürk András a vezetője. Forrásunk szerint a fő célpont a Bizottság lett volna, de „arcot akartak adni neki” és Juncker jóval ismertebb, mint a testület alelnöke, az egyébként szocialista Frans Timmermans, így esett az előbbire a választás. - Tény, hogy a reakciókat nagyon alulbecsültük. Ha most kellene választanunk, inkább Timmermanst tennénk a plakátokra - fogalmazott forrásunk, hozzátéve, szerinte „mintha Weber hárompontos ultimátumát szándékosan úgy állították volna össze, hogy azt Orbán Viktor ne fogadhassa el”. Ezzel elsősorban a CEU-ra utalt, a Bécsbe száműzött egyetem ügyét ugyanis Weber meglepetést keltve vette elő ismét. Ebben ráadásul Orbán Viktor nem tudna olyat lépni, ami nem tűnne látványos visszavonulásnak.
 
Néppárti vezetők vizsgálóbizottságot küldenének Magyarországra
 
Három tapasztalt szakértőből álló vizsgálóbizottságot küldene az Európai Néppárt (EPP) néhány vezető politikusa Magyarországra, hogy értékelje a Fidesz politikáját és a magyarországi demokrácia helyzetét. Német sajtóértesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár dolgozta ki a misszió kiküldéséről szóló javaslatot, amelynek az a célja, hogy megelőzzék, vagy legalábbis elhalasszák a Fidesz kizárását az EPP-ből. 
 
Az elképzelés szerint a “három bölcs” látogatásáról jelentés készülne, amelyet azután az illetékes néppárti fórumok megvitatnának. A hírt megszellőztető Bild című újság szerint a vizsgálóbizottság felállítása nem az Európai Néppárt, hanem a három vezető javaslata. Lapunk megkereste az EPP-t, hogy reagáljon az elképzelésre, egyelőre várjuk a válaszukat.  A felvetés bizonyára szóba kerül Manfred Weber és Orbán Viktor keddi budapesti tárgyalásain. A bajor politikus a Bildnek azt nyilatkozta, hogy a vizsgálóbizottság kiküldése egy ötlet a sok közül, és “még semmi sincs eldöntve
 
Mint a lap emlékeztet, volt már példa hasonlóra: amikor 2000-ben Ausztriában az Osztrák Néppárt koalícióra lépett a szélsőjobboldali Szabadság Párttal, az Európai Unió magasrangú szakértői csoportot küldött a közép-európai országba. A bizottság jelentést készített, amelynek az volt a következtetése, hogy az osztrák koalíciós kormány tiszteletben tartja az európai értékeket. - Halmai Katalin (Brüsszel)
 
Kósa András
napszava.hu