Nemsokára összeáll a nagy kormányzati médiaholding, Vajnának mennie kell

2018.11.13 19:18

A filmügyi kormánybiztos már csak néhány hétig maradhat a TV2 élén, a csatorna menedzsmentjét is szinte teljesen lecserélhetik.

Nemsokára összeáll a nagy kormányzati médiaholding, Vajnának mennie kell
 
Október közepén megtartották a TV2 megújult menedzsmentjének első ülését. Az összejövetel a 444 szerint Andy Vajna II. kerületi villájában volt, ez volt az első olyan ülés, amelyen részt vett az igazgatóságba nemrég delegált Vaszily Miklós. Őt október 10-én nevezték ki igazgatósági tagnak, nem sokkal azután, hogy Mészáros Lőrinc Echo Tv-jének vezérigazgatója lett.
 
Vaszily érkezése a 444 szerint nem aratott osztatlan sikert a TV2 igazgatóságában, amit rajta kívül nagyrészt Habony- és Vajna-közeli vállalkozók alkotnak. A menedzsmentben Dirk Gerkens vezérigazgató és örökös üzlettársa, az RTL korábbi, a TV2 jelenlegi kiemelt gyártócégének vezetője, Rákosi Tamás mellett benn ül Horváth Balázs, a Rogán Antalhoz kötődő üzleti kör jogásza is, de az igazgatóságnak tagja még Várnai Tamás, az első Orbán-kormány idején ismertté vált Ezüsthajó Kft. egykori vezetője, filmes szakember, akit 2017 elején állítólag maga a miniszterelnök küldött a testületbe. Rajta kívül csak Barna Zsolt az, aki tagként nem áll közel a Habony–Vajna-duóhoz, ő az OTP Alapkezelő elnökeként és Csányi Sándor bizalmasaként ismert, és fontos szereplő az OTP és a Mészáros-világ közeledésében.
 
A tulajdonosváltás a hírek szerint legkésőbb január végéig lezárul, de hogy Mészáros Lőrinc kikkel és mikor tölti fel a menedzsmentet, azt egyelőre nem tudni. A 444 szerint a váltás oka, hogy belsősök szerint súlyos visszásságokat állapítottak meg a többmilliárdos stúdióberuházás és a műszakieszköz-beszerzés terén, az ilyen és ehhez hasonló projekteket elégelte meg a politikai vezetés. Andy Vajna korábban a Twitteren állt ki a vezetés mellett, de mivel már csak hetei lehetnek a vállalat élén, ez nem sokat jelenthet.
 
Az átállás és a szerződések áttekintése hónapokat is igénybe vehet, és a TV2 belügyeit ismerők szerint míg a vagyonkezelésben gyors változások lesznek, a menedzsment leváltására akár következő év végéig is várni kell. Az oka ennek az lehet, hogy több olyan nagy értékű sport- és filmjogi szerződés él még, amit nem feltétlenül venne a nyakába egy új vezetés. A TV2 emiatt jövőre még egészen biztosan nem lesz a nagy központi médiaholding része.
 
A 444 úgy tudja, a televízió eladásával párhuzamosan legkésőbb jövő év végére tulajdonosváltás várható a csatornacsalád és még tucatnyi másik adó reklámidejét értékesítő Atmedia kereskedőháznál is. Az Atmediát 2016 végén vásárolta meg a Habony Árpád hitelezőjeként és kormányközeli tanácsadóként ismert Tombor András.
 
hvg.hu