Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

2020.10.29 07:49

Egyes napokon akár 12 ezer mintát is le kellene venniük.

illudztráció

 

Hétfőn több mint 8, szerdán pedig újabb 4-5 ezer helyszínen nem tudtak PRC-mintát venni a mentőszolgálat munkatársai kapacitáshiány miatt – írja csütörtöki számában a Népszava.
 
A lap kérdésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az kommunikációs igazgatója azt írta: az elmúlt napokban jelentősen tovább nőtt a hozzájuk beérkező mintavételi megrendelések száma, a kezdeti néhány száz után az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer ilyen igénylés futott be,
 
most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is.
 
 
Győrfi hozzátette, hogy a kapacitásaikat folyamatosan erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni. A lap ugyanakkor úgy tudja: nem ritja, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők.
 
A lap idézte az országos tiszti főorvost, Müller Cecíliát, aki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, kedden 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé. Azt is hozzátette, hogy a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.
 
A Népszava információi szerint nem csak a koronavírus-fertőzöttek diagnosztizálásában, de az ellátásukban is fennakadások tapasztalhatók: szerda estére a fővárosi és a közép-magyarországi régió betegeinek a budapesti intézményekben nem volt hely, ezért a mentők a néhány napja hadrendbe állított váci, illetve ceglédi kórházba vitték őket.
 
forrás: nepszava.hu / hvg.hu