Népszavazás 2016 – Gyurcsány Ferenc: “Na, én ilyen utcába nem megyek be!”

2016.09.13 19:17

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondja, ne menjünk el szavazni.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke

fotó: Vajda János

Fórumot tartott a napokban Miskolcon Gyurcsány Ferenc abból az apropóból, hogy október 2-án a bevándorlási kvótával kapcsolatos népszavazásra várják a választópolgárokat. Az elnök szerint azonban a népszavazás nem a kvótáról szól, hanem teljesen másról.

– A Demokratikus Koalíció azt mondja, ne menjünk el október 2-án szavazni. Miért ne menjünk el?

Gyurcsány Ferenc: Mert a népszavazás valójában nem arról szól, amit a miniszterelnök állít. Hozzáteszem, a választóknak a napokban küldött levelében a Fidesz-KDNP maga is az Európai Uniót kritizálja az elejétől a végéig, és mi azt gondoljuk, hogy nagyjából két célja van a népszavazásnak. Az egyik, hogy támogatást kapjon a kormány az európai Magyarország gyöngítéséhez, valamint hogy támogatást kapjon a saját, hatéves munkájához. Ez nem jó. Miskolcon nem láttak menekülteket mostanában, Miskolcnak nem azért nehéz az élete, mert Németországban menekültek vannak. A népszavazás eltakar minden problémát, és a miniszterelnök azt gondolja, hogy mi ebbe a csapdába belelépünk.

IMG_1973

– Ön egyébként egyetért Brüsszel bevándorláspolitikájával?

Gyurcsány Ferenc: Én úgy látom, hogy a magyar miniszterelnök erre a kérdésre már válaszolt február 20-án, csak próbálja titokban tartani. Orbán Viktor február 20-án aláírta az Európai Tanács határozatát, amely szétosztja az első kontingest, Magyarországra 1296 embert. A miniszterelnök erre áldását adta. Miről beszélünk akkor? Ezenkívül nincsen kötelező kvóta.

– De ön mit gondol Brüsszel bevándorláspolitikájáról?

Gyurcsány Ferenc: Akkor elmondom még egyszer. Szerintem Magyarország ezt a kérdést eldöntötte. Egyetlen egy brüsszeli döntés van, amit a magyar miniszterelnök aláírt. Amit ő elhallgat. Nincsen más kötelező kvóta. Szóval ő abba az utcába akarja bezavarni a választókat és az ellenzéki politikusokat, hogy „én védem a magyarokat a gaz menekültek ellen, Brüsszel be akarja őket erőszakolni, és lám-lám az ellenzéki politikusok egyetértenek vele”. Na, én ilyen utcába nem megyek be!

IMG_1994

– Ez a politikai része a problémának. De a menekültekkel valamit kezdeni kell! Mi lenne ön szerint a helyes megoldás? Mit tegyen a bevándorlókkal Európa?

Gyurcsány Ferenc: Nézze. Ha Magyarországon vannak Európa-párti politikusok, akkor azok mi vagyunk. Érdekes módon, amikor régebben azt mondtuk, hogy közös európai határvédelem kell, akkor a magyar miniszterelnök azt mondta, nem ért vele egyet. Most egyetért. Amikor azt mondtuk, hogy természetesen meg kell védeni a határainkat, és csak azokat beengedni, akik a háború elöl menekülnek, tényleg életveszélyben vannak, és nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, akkoriban ezzel sem értett egyet. Ellenőrizetlenül szállította az embereket a határról az országon keresztül. Mert ilyen is volt. Most adódott egy probléma. Itt van több mint egymillió menekült Németországban. Mit csináljunk velük? Mondjuk azt, hogy Németország saját problémája, oldja meg? Mindig arra gondolok, hogyha nekem van egy barátom, és ő azt mondja, hogy „bajban vagyok, segíts”, akkor erre mit válaszolok? Hogy „oldd meg magad?! Nekem se energiám, se pénzem, se kedvem, engem nem érdekel, hogy mi történik veled?” Félreértés ne essék! Én nem vagyok ettől boldog, hogy ez a helyzet előállt. De azt elképzelni nem tudom, hogy az egyik oldalról élvezzük a közös európai lét áldásait, de ha valamelyik ország bajba kerül, és azt mondja, segítsünk neki, akkor mi húzogatjuk a vállunkat, és direkt arra próbáljuk meg rávenni az embereket, hogy fordítsák el a fejünket. Én ezt egy nagyon lelketlen viselkedésnek tartom.

IMG_2003

– Népszerű lehet ez a gondolatmenet, amikor a felmérések szerint az emberek nagy többsége bevándorlóellenes?

Gyurcsány Ferenc: És épp a felmérésekből tudjuk, hogy azóta nőtt a bevándorlást ellenzők száma, amióta a kormány ezt mondja. A menekültekkel kapcsolatos félelmeket a magyarok kevesebb mint fele osztotta másfél évvel ezelőtt, most több mint 80 százaléka. A kormány tanítja meg az embereknek, hogy félni kell. A legtisztességtelenebb propagandának leszünk a szenvedő alanyai. Hogyha a kormány milliárdokért éveken keresztül azt sulykolja, hogy mindenki gonosz, mindenki bűnöző, megerőszakolják a lányainkat, elveszik a munkánkat, és fertőző betegségeket terjesztenek, persze, hogy elkezdünk félni. Ezen nem csodálkozom! Az, hogy mára ilyen jelentős a félelem, annak a kormány az oka. A miskolciaktól még egyetlen munkahelyet nem vettek el a menekültek, miközben a miskolciak félnek attól, hogy elveszik tőlük a munkahelyeket.

IMG_2008

– A DK azt is mondja, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az unióból. Mire alapozza ezt? A Fidesz számtalanszor hangoztatta, hogy ez nem igaz.

Gyurcsány Ferenc: Mondok én erre egy jó példát. Orbán Viktor azt mondta, hogy csak azért akar kettős állampolgárságot, hogy útlevelet kapjanak a határon túli magyarok. Én erre azt mondtam, hogy ez nem igaz, mert előbb-utóbb szavazati jogot is akar nekik adni. Adott nekik? Adott. Orbán Viktor azt mondta, nem lesz egykulcsos adó. Lett egykulcsos adó? Lett. Azt is mondta, nem lesz alkotmánymódosítás. Mégis volt. Orbán Viktor szóvivője, maga a kancelláriaminiszter, Lázár János azt mondta, ők, ha ma kellene dönteni a maradásról, akkor nemmel döntenének. De Kövér László is úgy fogalmazott, hogy óvatosan keresgélni kellene a kifelé vezető utat. Tehát nem kellene sokadszor elhinni, amit mondanak, különösen, ha időnként leleplezik magukat.

– Tudom, hogy sokan kérdezik most Kerék-Bárczy Szabolcsról, de az ő távozása a DK-ból aktuális politikai ügy. Neki miért kellett távoznia? Azért, mert nem mondott igazat, vagy azért, mert megmondta az igazat?

Gyurcsány Ferenc: A politikai vitáknak, ha valahol, nálunk van helye. Mi évente háromszor-négyszer kétnapos nagy üléseket rendezünk, hogy áttekintsük az aktuális helyzetünket. Én azért sem haragszom, ha valaki ötévente egyszer, megsértve a szabályokat, nyilvánosan fogalmaz meg kritikákat. Az azonban nem engedhető meg, ha valaki rágalommal illeti a pártot. Ha azt mondják egy ellenzéki politikusról, hogy nem akar győzni, az ugyanolyan vád, mintha azt mondják az orvosról, hogy nem akar gyógyítani, vagy egy tanárról, hogy nem akar tanítani. Ez a legsúlyosabb rágalom, anélkül, hogy ezt tudná bizonyítani. Aki ilyen csúnyán sérti, gyalázza a pártot, annak nincs maradása. Öt év óta ez az első ilyen történetünk, remélem, hogy nem lesz még egy ilyen.

IMG_1972

– De van annak reális esélye, hogy győzzenek?

Gyurcsány Ferenc: Én azt tudom, hogy mindig azt mondták nekünk az időközi választásokon is, hogy „egy győzelmetek sem lesz”. Én azt tudom mondani, hogy nem igazolja a Fidesz támogatottságának a létezését az a három időközi választás, amit az elmúlt másfél évben tartottak. Azt gondolom, hogyha a demokratikus ellenzék együttműködik, akkor ez nagyon szoros verseny lesz. Még nem tartunk itt, de egyszer majd tartunk, hogy egymaga is kihívója lehet egy jobboldali kormánynak a DK. Mi azt mondjuk, hogy mindenki a fedélzetre a demokratikus oldalról, aki le akarja győzni a jelenlegi kormányt. Azt nem állítom, hogy egyedül lehet vagy kell győzni.

– Az összefogást emlegetve gondol az MSZP-re is?

Gyurcsány Ferenc: Persze! Csak az mehet szembe az együttműködés követelményével, aki nem értette meg, hogy van egy olyan választási rendszer, amelyben csak a nagy pártok tudnak győzni. Akkor pedig ez az egyetlen út. Én ebben hiszek.

Hegyi Erika
boon.hu