Népszavazás a vasárnapi nyitvatartásról: Ringbe száll a Liga és a VOSZ

2015.01.17 06:18

Pártokkal nem, csak civil szervezetekkel közösködnek. Ha egy párt kezdeményezését fogadják el, visszavonulnak és tagjaikra bízzák, mit csinálnak.

Mint arról már korábban is szó volt, népszavazást kezdeményez a Liga Szakszervezetek a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ) a kötelező vasárnapi zárva tartás ellen – jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke pénteken a szervezet elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Gaskó István hangsúlyozta: a népszavazási kezdeményezés során sem a Liga, sem a VOSZ nem kíván politikai pártokkal összefogni, kizárólag civil szervezetekkel kívánnak együttműködni. Hozzátette: ha a Nemzeti Választási Bizottság egy párt népszavazási kezdeményezését fogadja el, akkor a Liga visszavonul az ügytől és a tagjaira bízza, mennyire vesznek részt a népszavazásban.

A Liga és a VOSZ célja, hogy népszavazási kérdésüket fogadja be és érvényesítse a Nemzeti Választási Bizottság. Arra a kérdésre, hogy mikor nyújtják be a kezdeményezést a Liga elnöke kifejtette: attól függ, hogy a választási bizottság a már befogadott kérdésekről mikor dönt, és ezzel kapcsolatban a benyújtók élnek-e jogorvoslati lehetőségükkel.

Mivel a Kúriának 90 nap áll rendelkezésére a jogorvoslatra, akár hónapokig is húzódhat az ügy – tette hozzá Gaskó István. Felidézte: a Liga korábban a kötelező vasárnapi zárvatartás helyett az önkéntes a vasárnapi munkavégzés lehetőségét javasolta, a vasárnapi pótlék felemelését, valamint az egy helyett havi két vasárnapi pihenőnap kötelezővé tételét.

Gyurcsányék is lépnek
A Demokratikus Koalíció szintén ma tett bejelentést a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Az ellenzéki párt azt akarja elérni, hogy a kormány vagy saját hatáskörében írjon ki népszavazást a boltok vasárnapi zárva tartásának megszüntetéséről, vagy módosítsa a népszavazási törvényt.

Egyelőre Szepessy Zsolt viszi a prímet
Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, a szociális kártya ötletéről is elhíresült volt monoki polgármester ébredt leghamarabb, és számtalan verzióban feltett népszavazási kérdéssel bombázta a Nemzeti Választási Bizottságot. Az ezek benyújtásától számított egy hónapig a vasárnapi zárva, illetve nyitva tartásról más nem adhat be népszavazási kezdeményezést. Szepessy kérdései miatt így épp csütörtökön (január 15-én) dobta vissza az Nemzeti Választási Iroda (NVI) a DK kérdését.

VS.hu