Népszavazást kezdeményez az MSZP az állami vezetők VIP egészségügyi ellátásáról

2018.10.10 14:55

Az MSZP népszavazást kezdeményez a miniszterek, államtitkárok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről, írja az MTI a párt elnök-frakcióvezetőjének, Tóth Bertalannak a sajtótájékoztatója alapján. Tóth arról is beszélt, hogy az MSZP elnöksége stratégiát fogadott el, miszerint a nemzetpolitikát az Európai Unión belül kell képviselni.

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, a párt frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Nemzetpolitika baloldalról címmel az Országgyűlés Irodaházában 2018. október 10-én.
Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, a párt frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Nemzetpolitika baloldalról címmel az Országgyűlés Irodaházában 2018. október 10-én
 
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 
Tóth Bertalan a népszavazással összefüggésben hangsúlyozta, hogy a kezdeményezést szimbolikusnak tartják, szerintük az a magyar egészségügy állapotára akarja felhívni a figyelmet. Arra a tarthatatlan helyzetre mutatnak rá szerinte, hogy elfogadhatatlan az, míg a kormánytagok kiemelt egészségügyi ellátást kapnak, addig több tízezren várnak műtétre, tíz órákat kell várni a sürgősségi osztályokon.
 
Elmondta, az Országgyűlés népjóléti bizottságának fideszes többsége kedden nem vette tárgysorozatba a szocialisták javaslatát a VIP-ellátás megszüntetésére, mert azt demagógnak tartotta.
 
A Fidesz ma közleményt is kiadott, amiben reagált az ötletre. A szocialisták kormányzásuk alatt a mostani dupláját költötték az állami vezetők egészségügyi ellátására, írták. Most azok a szocialisták beszélnek, akik kormányzásuk alatt a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetéséről, valamint a kórházak bezárásáról bezzeg nem kérdezték meg az embereket, áll a közleményben.
 
Kettős állampolgárság, választójog
 
A pártelnök az MSZP nemzetpolitikai alapvetéseiről azt mondta, az EU garantálja a kisebbségi és nemzetiségi jogokat, és megteremtette annak lehetőségét, hogy belső határok nélküli Európa jöjjön létre. Az EU annak lehetőségét is megteremti, hogy újra egyesüljön a magyar nemzet, mondta Tóth, aki szerint az, aki az EU szétzilálását akarja - mint az Orbán-kormány - , az ez ellen folyamat ellen tesz.
 
Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke azt mondta, a trianoni trauma feloldását, a nemzetegyesítést, a szülőföldön boldogulást csak egy erős, belső határok nélküli Európa, az autonómia tiszteletben tartása és nem az EU-val történő konfrontáció szolgálja.
 
Az országgyűlési képviselő közölte, pártja egyetért azzal, hogy a kisebbségeknek joguk van kulturális autonómiához, ezért javasolni fogják, hogy a kormány kezdjen erről egyeztetést a Kárpát-medencei országokkal. Nem határrevízióról, hanem kulturális autonómiáról van szó - hangoztatta, elfogadhatatlannak nevezve a kormány passzivitását ez ügyben.
 
Molnár arról beszélt, támogatják a kettős állampolgárságot és szerzett jognak tarják a határon túli magyarok választójogát, de elfogadhatatlannak ítélik, hogy a határon túli magyarok pártlistákra szavaznak. Hozzátette: kezdeményezni fogják a választási rendszer átalakítását, hogy a határon túli magyarok maguk közül választhassanak képviselőket az Országgyűlésbe.
 
mti.hu