Népszavazást kezdeményeznek a kéményseprők az évenkénti kéményseprésről

2016.05.18 07:58

Már tavaly is sejteni lehetett, hogy a rezsicsökkentés nagy vesztesei a kéményseprők lesznek. A kormány nagy rezsicsökkentő buzgalmában ugyanis ingyenessé tette a kéményseprést, amely igy már, hogy fogalmazzak finoman, nem túl kifizetődő foglalkozás.

Ennek pedig egyre látványosabb jelei vannak. Például a tavaly elfogadott, a kéményseprő-ipari tevékenységet szabályozó törvényjavaslat indoklásában megjelölt 1350 kéményseprő helyett az elfogadott törvényben már csak 947 kéményseprőt írtak - az egész országra! -, de még ahhoz képest is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már csak 450 álláshelyet hirdetett meg, amelyből a kéményseprők országos szakszervezete szerint valójában csak 250-300 helyet kívánnak feltölteni.

Átfogóbb ellenőrzések szükségesek a szén-monoxid mérgezések csökkentése érdekében.

Ennyi emberrel pedig szerintük még a törvényben most előírt, a korábbiaknál sokkal ritkásabb ellenőrzéseket is nehéz lesz teljesíteni, vagyis arra következtetnek, hogy a kormány tovább akarja szűkíteni az ellenőrzéseket. Ez pedig a kéményseprők szerint halálos veszély, mert kevésbé lehet majd felderíteni a meghibásodott kéményeket, tüzelőberendezéseket.

Épp ezért most népszavazást kezdeményeznek az évenkénti kéményseprés újbóli bevezetéséről.

Azt akarjuk, hogy Magyarország kormánya ne csak a menekültektől és a terroristáktól védje meg polgárait, hanem a sokkal valósabb problémát jelentő »csendes gyilkostól« is” - írták közleményükben.

444.hu