New York Times: Magyarország kétszer annyit fizetett a kínai vakcináért, mint az EU más oltásért

2021.03.12 14:32

Az amerikai újság szerint a Sinopharm ára olyan kiugró, hogy ezzel a világ legdrágább vakcinája.

A magyarországi Átányban a Sinopharm állami tulajdonú kínai vállalat által előállított koronavírus-vakcina beadása
 
Fotó: Komka Peter / EPA, a Shutterstock útján
 
A New York Times Gulyás Gergely csütörtökön közzétett posztja alapján írta meg, hogy Magyarország 5 millió adagot vásárolt a Sinopharm vakcinából, darabonként 30 eurós áron, amely sokkal magasabb, mint amennyit az EU a nyugati vakcniánkért fizet.
 
A New York Times közölte a nyugati vakcinák árait, és ebből kiderül, hogy valóban jóval olcsóbbak annál, mint amennyiért a kínait vette a magyar kormány: egy Pfizer adagért 15,5 eurót fizetett az unió, az AstraZenecát pedig 2,15 euróért veszik.
 
Az újság azt is kiemelte, hogy Magyarország az egyike azon kevés európai országoknak, akik szerződtek a Sinpharm gyártóival, és, hogy azért is példa nélküli az esete, mert más oltásokkal ellentétben a kínai anyag hármas fáziusú teszteredményeit még nem publikálták.
 
A NYT leírta azt is, hogy a Sinopharm két vakcinát is tömegesen gyárt. Az első, a Pekingi Biológiai Központ anyaga 79 százalékos hatékonysággal, míg a Wuhani Központ 72,5 százalékos megbízhatósággal működik.
 
A 24.hu hozzátette azt az információt, mi szerint a kínai vakcinaszerződés alapján az oltást nem egyenesen Kínából, hanem egy Danubia Pharma nevű magyar cég közbeiktatásával vásárolta a kormány.
 
forrás: nytimes.com