Nincs elég vakvezető kutya Magyarországon

2015.04.27 11:24

Több vakvezető kutyára lenne szükség Magyarországon, mivel mintegy 80 ezer látássérült ember él az országban, és csupán a vak emberek mintegy egy százalékának segíti életét vakvezető kutya – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Látótárs elnevezésű projektjének vezetője az MTI-nek.

Temesváry Krisztina közölte: ma Magyarországon mintegy 100 körüli azon kutyák száma, amelyek vakvezető tanúsítvánnyal rendelkeznek. Évente ugyanis csak igen kevés – 10 körüli – vakvezető kutyát tudnak kiképezni, mivel ez drága és időigényes.

Egy vakvezető kutya kiképzése mintegy 2 évig tart és csaknem 2 millió forintba kerül. Ezért is döntött úgy a Nébih, hogy egy vakvezető kutya képzését nyomon kíséri és segíti a hivatal. Magyarországon négy vakvezetőkutya-kiképzéssel foglalkozó központ működik, a legnagyobb Csepelen. A vakvezető kutyák kiképzéséhez szükséges anyagi forrásokhoz főként pályázatok útján és adományokból jutnak hozzá a kiképzéssel foglalkozók.

A Nébih azért is tartja fontosnak a Látótárs projektet, mert felhívja a figyelmet a segítő – kiemelten a vakvezető – kutyák társadalmi szerepének fontosságára. A vakvezető kutyák világnapját április 27-én tartják – mondta a projektvezető, hozzátéve, hogy a Nébih felhívja mindazokat, akik az országban valamilyen módon segíteni tudják a vakvezető kutyák kiképzését, csatlakozzanak a Látótárs projekthez.

Az érdeklődők bővebb információt a programról a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségénél kaphatnak.

mti.hu

 

—————

Vissza