Nincs gáz, van gáz, lesz gáz

2015.11.27 22:41

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. nem tapasztal semmiféle fennakadást az Ukrajna irányából érkező földgázszállításban; a szállítások szerződésszerűen folynak, a szükséges mennyiség rendben beérkezik az országba.

Ezt közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A Gazprom orosz gázipari vállalat felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázexportot szerda délelőtt, mert az előre kifizetett mennyiséget teljes egészében leszállította, ráadásul nem érkezett új megrendelés sem az ukrán féltől. Ukrajna földgázszállítási rendszerüzemeltetője, az Ukrtransgaz pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: Ukrajna teljes egészében biztosította az Európába irányuló orosz földgáz tranzitját szerdán, aznap, amikor a Gazprom orosz gázipari vállalat felfüggesztette ukrajnai földgázexportját.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pénteki közleményében kiemeli: folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi földgázellátás alakulását, és szoros kapcsolatban állnak a rendszerüzemeltetőkkel, illetve a földgáz-kereskedelmi engedélyesekkel.

A keleti irányú beszállítás esetleges kiesése esetén Ausztria felől Mosonmagyaróváron, valamint Szlovákia irányából Balassagyarmaton keresztül jöhet az importgáz, emellett a magyarországi földgáztárolókba elhelyezett készletek és a hazai termelés is rendelkezésre áll.

2015. november 25-én a hazai földgázkészlet 3122 millió köbméter; az elmúlt évek fogyasztási adatait figyelembe véve ez a mennyiség biztosítja a hazai lakosság téli ellátását - emeli ki az MEKH.

mti.hu