Nincs gond! Százezer mázsa szőlőt akarnak felvásárolni Tokaj-Hegyalján

2015.07.16 09:37

A vezérigazgató szerint nincs veszélyben a Tokaj Kereskedőház Zrt. jövője.

Leállhatnak azok a többmilliárdos fejlesztési programok, amelyeket a kormány indított még 2013-ban a tokaji borvidéken, miután az elmúlt hónapokban megromlott a Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. és az állami tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. viszonya. A tokaji borok egyharmadát előállító állami cég működését most az a hitel biztosítja, amelyet az MNV adott a társaságnak. A pénz azonban augusztusban elfogy – írta a VS.hu. Azt is hozzáteszik, ha nem sikerül újabb tőkeinjekcióról megállapodni, komoly gondok elé nézhet az állami borgazdaság, illetve az az 1500 gazda, akinek a szőlőjét a kereskedőház vásárolja fel.

Részenként
– Egy négyéves beruházási projekt közepén vagyunk – mondta megkeresésünkre Király Enikő, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. – A 2013-ban indult projekt keretében már megépült a 66 ezer hektoliter tartálykapacitású csarnokunk. Jelenleg a második ütem munkálatai zajlanak, azaz elkezdődött a palackozóüzem építése, amely a tervek szerint október végére lesz kész, akkorra megérkeznek a már megrendelt gépek is, és elkezdődhet a próbaüzem. A palackozó falainak augusztus közepére kell elkészülniük. Ebben jelen pillanatban van egy hétnapos csúszásunk. Az egész projekt finanszírozása nem úgy történik, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a számlánkra utalja a beruházások teljes összegét és abból szabadon gazdálkodunk. Más projektekhez hasonlóan itt is az történik, hogy amint elkészülünk egy szakasszal, akkor azt az MNV megtekinti, átveszi és utána utalja az ahhoz szükséges összeget. Ilyen értelemben valóban elfogy a pénz augusztus közepéig. Azt azonban senki nem mondja, hogy augusztus végén nem jön a következő összeg, hiszen egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy van egy 60 százalékban kész beruházás, előleggel lekötött berendezések, amelyek a következő évi termeléseink jelentős részét végzik majd, és ezt csak úgy leállítják.

Legnagyobb felvásárló
A VS.hu szerint bajba kerülhet a finanszírozás miatt az egész cég, emiatt pedig a termelők is aggódhatnak.
– Magam is szembesültem ezzel – mondja Király Enikő –, hiszen számtalan telefont kaptam, hogy akkor most lehúzzuk a rolót? Az említett írás összemos két dolgot, aminek semmi köze nincs egymáshoz. A cég működését nem a beruházásokhoz kapott forrásokból biztosítjuk, a napi működésünk, létünk semmilyen összefüggésben nincs ezzel. A tervezettek szerint működünk és létezünk, ezek alapján kötöttünk szerződést azzal az 1500 termelővel, akiknek az 1100 hektárjáról felvásároljuk majd nyár végén, ősz elején a szőlőt. A környéken mi vagyunk a legnagyobb felvásárlók, nem engedhetjük meg azt, hogy több ezer család megélhetése bizonytalanná váljon és ez nem is fog megtörténni. 100 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezzük, amelyből mintegy 8 millió palack bort fogunk előállítani, és reményeink szerint minél sikeresebben értékesíteni, megteremtve ezzel a következő évek termeléseinek az alapját.

eszak.hu
Bánhegyi Gábor


A kereskedőház válasza
A Tokaj Kereskedőház Zrt. központjából az alábbi írásbeli választ kaptuk: „A Tokaj Kereskedőház Zrt. jelenleg is egyeztetéseket folytat az MNV Zrt.-vel a vállalat további finanszírozásának biztosításáról. A folyamatban lévő tárgyalások részleteiről a Tokaj Kereskedőház Zrt. nem adhat felvilágosítást”. A társaság ugyanakkor hangsúlyozza, hogy „a vállalat finanszírozása augusztusig biztosított az MNV Zrt.-vel, a 2014. december 29-én kötött hitelszerződés értelmében. Többek között emiatt biztosak vagyunk abban, hogy a magyar állam hosszú távon elkötelezett a kereskedőház fejlesztése és a Tokaji borvidék megújítása mellett. A fejlesztési projektek jelenleg megfelelő ütemben haladnak, a beszállítók kifizetése kapcsán pedig nem merült fel fennakadás”.