Nincs kegyelem a halottaknak kifizetett nyugdíjak ügyében

2015.11.04 06:41

Hogyan kell visszafizetni a halott nagymama után kapott nyugdíjat? Mekkora egy átlagos hagyaték? És az állam illetékbevétele a halálozásokkal? Minden adat az örökségekről, halottak napja után.

Nincsenek arról adatok, hány ember után fizetnek még halála után is nyugdíjat – tudta meg a VS.hu az Országos Nyugdíj-biztosítási Igazgatóságtól. Az ellátásra jogosultak halálát egyébként az egy háztartásban élőknek kell bejelenteniük, ám ha a nyugdíjas egyedül élt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), vagy egyéb forrásból is megtudhatja a nyugdíjfolyósító.

Elvben tehát akkor sem akad meg a rendszer – vagyis nem folytatódik a nyugdíj kifizetése –, ha valaki örökös nélkül hal meg. Ebben az esetben egyébként a jogosult örökös az állam, így a halál idején még esedékes nyugdíjat is az állami vagyonkezelő, az MNV kapja meg.

Mégis előfordulhat, hogy az ONYF nem értesül a halálesetről, és folytatja a nyugdíj kifizetését. Ezt követően a jogosulatlan ellátás miatt öt éven belül lehet eljárni. Nem csak óriási összegeket követelnek vissza: csak abban az esetben nem járnak el, ha a jogosulatlanul kifizetett összeg nem éri el a havi nyugdíjminimumot, ami 28 500 forint. Ellenkező esetben, ha bankszámlára utalják a pénzt, és nincs aki ahhoz hozzáférhet, jogerős határozat birtokában a banktól is inkasszálják a nyugdíjat. Ha pedig van kitől behajtani, akkor letiltással, vagy – ha nincs rendszeres jövedelme, amiből le lehetne tiltani – adóként szerzik vissza – mondta érdeklődésünkre az ONYF. Hozzátették: ha a visszafizetésre jogosult is meghal, a követelést az ő örökségéből is behajthatják.

Az elmúlt években 125-130 ezer körül volt a halálozások száma évente, az örökösök többsége a közjegyzőkön keresztül intézte a hagyatéki eljárásokat. Évente nagyjából százezer ilyen eljárást folytatnak le, és korábbi információk szerint az emberek nagyjából fele végrendelkezik.

Előfordul, hogy az örökösök közvetlenül fordulnak az adóhatósághoz – tudtuk meg a NAV-tól. Tavaly ezeknek az örökösöknek a száma 64555 főre bővült, míg az egy örökösre jutó hagyaték (a vagyoni értékű jogokkal együtt) egymillió forintra nőtt az előző évi 978 ezer forintról. Amíg tavaly 65 milliárd forint hagyatékot jelentettek be a NAV-nál, 2015 első felében 30,77 milliárdnyit. A közjegyzőkkel intézett hagyatéki eljárásokra a NAV-nak nincs rálátása.

Az egyenes ági rokonokra, illetve 2013-tól a házastársakra hagyott örökség illetékmentessége jelentősen csökkentette az állam illetékbevételét. 2011-ben még 103,3 milliárd forint illetékalap után 50,55 milliárd forint illetéket szabott ki az adóhatóság, két évvel később pedig 50,54 milliárdos illetékalap után mindössze 4,4 milliárdot.

vs.hu