Nincs lejjebb: megint nem elég egy húszezres a családi nagybevásárlásra

2019.09.18 16:07

Felfelé mozdult el a családi nagybevásárlás ára az éves mélypontról szeptemberben, az Auchan, a Tesco és az Interspar polcairól újra 20 ezer forint fölötti átlagáron szerezhetjük be a Privátbankár.hu minta-élelmiszerkosarát. Annak azért lehet örülni, hogy nem emeltek nagyot az árakon a hipermarketek - megnéztük, hogy áll a dinnyeár-háború, találtunk egy extrém gluténmentes-akciót és felmértük, mennyiért adják az olcsó egyetemista-kosztot.Az előző hónapban váratlan árcsökkenést mértünk a hazai hipermarketekben, és a KSH adatai alapján is vannak már jelei annak, hogy véget érhetett az élelmiszerár-robbanás, a hivatalos adatok szerint két egymást követő hónapban is átlag alatt drágult az élelmiszerek ára havi összehasonlításban - persze még így is a tavalyi szint fölött mozog a nagybevásárlás ára.
 
Az augusztusban mért árcsökkentés szeptemberben már nem folytatódott a hipermarketekben: az idei év áremelkedést hozó hónapjai közül a legkisebb mértékben, de azért mégiscsak drágult a nagybevásárlás az ősz első hónapjában.
 
Szeptember 2-i felmérésünkben - melynek során az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy egységét látogattuk végig - azt tapasztaltuk: 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunkat 2,8 százalékkal, mintegy 547 forinttal drágábban tudnánk most beszerezni, mint egy éve. Az előző hónaphoz képest 2,2 százalékos áremelkedést mutat a Privátbankár.hu Árkosár-indexe.

 

Az áruházakban kivétel nélkül mindenhol magasabb árakkal találkoztunk: a legkevesebbet a Tescó emelt az árakon mind havi, mind éves összehasonlításban (így meg is őrizték az első helyüket a felmérésben). Éves összehasonlításban mind az Interspar, mind az Auchan 3 százalék fölötti áremelést hajtott végre a teljes kosarat nézve.
 
Az Árkosár átlagos ellenértéke így újra 20 ezer forint fölé kúszott - akár a három áruház átlagát nézzük, akár a felmérésben bő 12 éve szereplő Auchan és Tesco átlagát vizsgáljuk.


Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban kínálják, akkor 18 531  forintot kellene fizetnünk, de továbbra is kérdés, hogy 1500 forint körüli spórolásért kinek van kedve 3 hipermarketet végigjárni vagy tripla bevásárlócsapatot szervezni és koordinálni.
 
Mi lett olcsóbb? Mi drágult?
 
A zöldségosztályon tovább normalizálódnak az árak, a krumpli már csak 13,5 százalékkal drágább, mint egy éve, a gyümölcsevők pedig külön jól járnak: banánt 25, almát 14 százalékkal olcsóbban találtunk, mint tavaly ilyenkor. Egy év alatt 10 és 20 százalék közötti mértékben emelkedett viszont a kenyér, az UHT tej, a kávé, a száraztészta, egyes felvágottak, a túró rudi és a tejföl ára is. Komolyabb árcsökkenést a teánál mértünk az almán és a banánon kívül.
 
Egy hónap alatt kevesebb volt a szélsőséges mozgás, az alma közel 30 és a banán 17 százalékos havi árcsökkenése mellett a májas 13 százalékot közelítő árcsökkenését emelnénk ki. 10 százalékot meghaladó áremelést a margarin és egyes felvágottak esetében mértünk augusztushoz képest.
 
Havi legolcsóbbak - dinnye, gluténmentes kenyér, instant tésztás leves
 
A nyár végi fellángolás óta nem nagyon mer senki a kritikus 100 forintos szint alá menni a dinnye-piacon - így bár a szezon végéhez közelítünk, csak 3 számjegyű árakkal találkoztunk a hipermarketekben. A legolcsóbb görögöt a Tescóban találtuk (kilónként 119-ért), sárgát nem árultak ottjártunkkor. Az Auchan 129 forintért adta a görögdinnyét, 298-ért az olaszországi sárgadinnyét. Az Interspar 149 forintért adta a görögdinnyét (hűtve és langyosan is), a sárgadinnyéjük kilója pedig 299 forint volt - ez utóbbi az összes göröghöz hasonlóan magyar termés.
 
Megnéztük azt is, mennyivel drágább azok élete, akik gluténmentes termékek fogyasztására kényszerülnek - legalábbis kenyér-fronton. A legolcsóbb gluténos kenyeret 219 forintért a Tescóban találtuk (félbarna, kilós), ahol egy 70 százalékos akciónak köszönhetően a gluténmentes kenyeret is relatíve olcsón lehetett beszerezni - még ez is kilónként 751 forintot jelent. Az Interspar egy kiló normál kenyeret akár 235 forintért is utánunk dob, a Spar Free from mentes-kenyere (a kínálat helyi legolcsóbbja) 1998 forintba kerül. Az Auchanban egy kiló búzakenyér 239 forint, míg egy kiló gluténmentes fehérvári kenyér 1923 forint.
 
Szeptemberben nem csak az általános- és középiskolákban, hanem a felsőoktatásban is "becsengetnek" - sokan ilyenkor kerülnek életükben először olyan helyzetbe, hogy egy másik városban, a szülői gondoskodás alól (részben) kikerülve saját élelmezésükről kell gondoskodniuk. Hivatalos statisztikánk nincs róla, de nem csodálkoznánk, ha ilyenkor fellendülne az olcsó, de laktató instant tésztás levesek forgalma. A régóta klasszikus egyetemista-kajából a legolcsóbbat az Auchanban találtuk, a Tuti Tipp instant leves egy dagja csak 75 forintba kerül. 76 forintért a Tescóban találhatunk Shanghai Garden instant tésztát, sokféle ízben. Az Interspar legolcsóbb versenyzője a Rollton márkájú leves, ami szintén több ízben kapható.
 
Ezek után már csak egy bögre forró vizet kérünk.
 
Gáspár András
privatbankar.hu