Nincs pardon – folytatják a nyomortelepek felszámolását Miskolcon

2015.05.20 07:03

A Kúria döntése után sem állnak le a buldózerek, mondta el a Fidesz-frakció szóvivője kedden. Hollósy András szerint független roma szakértők nyilatkozataiból is kiderült, hogy a nyomort fel kell számolni. Ez egészségügyi, gyermekvédelmi és bűnmegelőzési feladat is. A nyomortelepek környékén élők szerint több évtizedes probléma oldódhat meg a városban.

Romos téglaépület a Martin-kertvárosban néhány méterre a főúttól. A Dráva utcában található ház egyik felét tavaly nyáron az önkormányzat már lebontotta, a másik lakóval még nem sikerült megegyeznie. Pedig a környékbeliek nem bánnák, ha végre végleg eltűnne a városrész egyik szégyenfoltja, ami sok bosszúságot okozott az itt élőknek. Dorogházi Lászlót például zavarták nemcsak az ott lakók, hanem akik bejöttek hozzájuk, azok is. Elmondása szerint lopások is történtek a környéken.

Az épület mellett egy öregotthon áll. Az idősebbek is azt szeretnék, ha szebb, barátságosabb környezetben élhetnének. Béres Péterné azt mondta, egy új épület sokkal kulturáltabb képet mutatna, ahol jobban éreznék magukat az emberek.

Bontás nyomai látszanak a Békeszálló területén is. Az itt található nyomortelep egy részét már sikerült eldózerolni. A környékbeliek itt is azt mondják, hogy sok baj volt az ott lakókkal. Gyakori volt a lárma. Ittak, kötekedtek az ott élők, de a rendőrség még most is gyakori vendég errefelé.

Palota István elmondta, az édesanyja is szerette volna megélni,hogy eltűnjön a városból ez a fertőző góc, ami látványában sem illik a 2015-ös Miskolchoz.

Törvénysértésekről nemcsak itt hallani, a közelmúltban éppen a számozott utcákban fogtak el drogdílereket, akik az ablakon keresztül árulták a kábítószert. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja szerint ez is azt bizonyítja, hogy ezeken a lepusztult részeken jelen van a bűnözés, amit mielőbb meg kell szüntetni. Hollósy András, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának szóvivője emlékeztetett: egy független romaügyi szakértő nyilatkozott arról, hogy azokon a helyeken, ahol nyomor van, megjelenik az ahhoz köthető bűnözési forma is. Mint például az uzsora vagy a kábítószer terjesztés. Sőt egyre inkább, egyre több helyi cigány ember is úgy gondolja: fontos, hogy a számozott utcákkal valami történjen. Történhet akár egy telepfelszámolás is, azért, hogy a terület békéje helyreálljon.

Hollósy András azt mondta, a törvényeket minden esetben betartják, de a nyomortelepek felszámolását a Kúria döntése után sem állítja le az önkormányzat. Eldózerolják a gettókat. A kilakoltatási moratórium lejárt, így jelenleg is folynak a végrehajtások és a kilakoltatások a számozott utcákban.

minap.hu