Nincs pénz ügyeletre

2015.11.27 06:51

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elvárja, hogy az új gyógyszertári ügyeleti rendszer meghatározása után az állam térítse meg a vállalkozó patikusok ezzel kapcsolatos kiadásainak egy részét.

A kamara elnöke kijelentette, a szakma kifogásolja, hogy a kompenzáció rögzítése kimaradt az egészségügyi tárgyú törvények parlament előtt lévő módosító csomagjából, de bíznak benne, hogy a várhatóan jövő év elején a megjelenő végrehajtási rendeletekbe már bekerül ez a részlet is, mert ma nincs Magyarországon olyan gyógyszertár, amely ügyeleti időben ne veszteségesen működne.

Hankó Zoltán nemrég a Népszavának úgy fogalmazott: az eddigi rendszerben csaknem 2 milliárd forintos állami támogatás kellene a munkadíjak és rezsiköltségek teljes kompenzálására, ha módosul az ügyeleti beosztás, ennél kevesebb lehet a kiadás. A gyógyszertári ügyeleti rendszer átalakításáról még áprilisban kezdődtek tárgyalások a kamara és az egészségügyi államtitkárság között, mert a gyógyszerészek szerint a jelenleginél kevesebb patika is el tudná látni ezt a munkát. Az elfogadott 2016-os költségvetésben még nem szerepel egyetlen fillér sem az ügyeletek finanszírozására. A MGYK vezetői ezért nemcsak az ágazat felelőseivel akarnak tárgyalni, hanem a nemzetgazdasági tárcával is.

nepszava.hu