Nő a Partnerség: "A nők bárhol képesek megoldásokat találni!"

2017.03.08 07:16

Lillafüreden ülésezik március 7. és 9. között a Nő A Siker Alapítvány rendezésében megvalósuló Nő a Partnerség című konferencia. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, alapító köszöntőjében kiemelte, szövetségesei szeretnének lenni minden olyan női szervezetnek, amely segíti a nők érdekérvényesítését, társadalmi szerepvállalását.

no_a_partnerseg_konferencia_170307_vcs_04.jpg

fotó: Végh Csaba

A Nő A Siker Alapítvány alapítója 2010 óta tagja a magyar parlamentnek, elmondása szerint az eltelt hét év alatt szerzett tapasztalatai, de régtől meglévő természetes érdeklődése is motiválta abban, hogy többedmagával létrehozzanak egy politikán átívelő, női szervezeteket összefogó alapítványt – így hozták létre 2016-ban a Nő A Siker Alapítványt.

– Szövetségesei szeretnénk lenni minden olyan női szervezetnek, amely segíti a nők érdekérvényesítését, társadalmi szerepvállalását. Alapítványunk sikeres nő tagjai szeretnének példát is mutatni a jövő generációinak, hogyan is lehet sikeresnek lenni az életben – fogalmazott Csöbör Katalin, hozzátéve, az elszigetelten működő női szervezeteknek meggyőződése szerint össze kell fognia, így sokkal sikeresebbek és erősebbek lehetnek.

no_a_partnerseg_konferencia_170307_vcs_03.jpg

Az alapító politikus ismertette, hogy konkrét feladatuknak tekintik más női civilszervezetekkel, vállalkozásokkal együttműködve képzések, rendezvények szervezését, hálózatok kialakítását és működtetését, a már meglévő gyakorlat népszerűsítését, terjesztését.

    – Idei konferenciánk közvetlen célja most egyrészt a kapcsolatfelvétel, egymás alaposabb megismerése, másrészt az ismeretterjesztés, a tudás és a jó gyakorlatok megosztása – mondta.

no_a_partnerseg_konferencia_170307_vcs_06.jpg

A lillafüredi rendezvény a tervek szerint egy hagyományteremtő sorozat első állomása, amivel útjára indul egy folyamatos párbeszéd a határon innen és túl.

    – A soron következő, 2018 márciusában megrendezendő konferencián a V4-ekkel kívánunk együttműködést szorgalmazni – tette hozzá Csöbör Katalin.

no_a_partnerseg_konferencia_170307_vcs_09.jpg

Rámutatott arra, hogy a digitális forradalom hatására megszűnt a férfiak és a nők közötti teljesítménybeli különbség. Ma már a jelenlét a világhálón nemre, korra tekintet nélkül működik – húzta alá az országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy a szerveződésük erre a lehetőségre is felhívja a figyelmet és szeretné kihasználni.

no_a_partnerseg_konferencia_170307_vcs_07.jpg

A köszöntő után a konferencia résztvevői meghallgathatták egy tehetséges fiatal lány énekelőadását – a szervezők pedig jótékonysági felhívással éltek: várják a támogatásokat ahhoz, hogy Ildikó Máltára utazhasson egy meghívásos énekversenyre. Nos, a repülőjegy már meg is van egy miskolci vállalkozó helyszínen történt felajánlásának köszönhetőn!

no_a_partnerseg_konferencia_170307_vcs_17.jpg

A konferencia első előadását hazánk rendkívüli és meghatalmazott ENSZ nagykövete tartotta a nők szerepéről a béke és a biztonság megteremtésében. Bogyay Katalin mindenekelőtt az alapítvány szerepét és a konferencia fontosságát méltatta, úgy fogalmazott: „a Nő a Partnerség a valóságot jelenti: bárhol, ahol nők dolgoznak, képesek megoldásokat találni – akkor is, amikor esetleg azt éreztetik a tárgyaló felek, hogy sehová sem jutnak egy kérdésben –, a nők akkor is átsegítik a feleket ezeken a nehéz pillanatokon”.

no_a_partnerseg_konferencia_170307_vcs_19.jpg

– Évtizedek óta azon dolgozom, hogy a nők akár a diplomáciában, akár más területeken meg tudják mutatni azt, hogy ha rajtuk múlik, akkor béke lesz; és lehet, hogy kanyargós utakon keresztül, de eljutnak oda, ahová szeretnének, eljutnak oda, amiben hisznek – húzta alá a rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, aki az előadása további részében azt ismertette, mindez milyen módon jelentkezik az ENSZ-ben.

no_a_partnerseg_konferencia_170307_vcs_22.jpg

A konferencia első napján előadást tartott még Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora, aki a Pető módszer melletti elköteleződéséről beszélt, majd Škrilec Ksenija szlovén nagykövet és Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója is köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd Sebestyén Márta és Andrejszki Judit koncertje zárta az első napot.

Kujan István
minap.hu