Nők 40 nyugdíj melletti kereset: ellentmondásos a szabályozás

2015.09.25 10:01

A nyugdíjas minden idő-, és jövedelemkorlát nélkül folytathat keresőtevékenységet. Ugyanakkor a 40 év jogosultsági idővel rendelkező, nyugellátásban részesülő, korhatár alatti nők csak jövedelemkorlát mellett dolgozhatnak. Mi a szabály, ha ezek a nyugdíjasok vállalkozóként a kisadózást választják?

40 éves jogosultsági idő alapján nyugellátást igénylő nők társadalombiztosítási megítélése
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján öregségi teljes nyugdíjra jogosult az a nő is, aki

    –    legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és

    –    azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, nem áll biztosítási jogviszonyban.

40 éves jogosultsági idővel rendelkező nők munkavégzése esetén az a szabály érvényesül, hogy amíg a nyugellátásban részesülő személy adott évi nyugdíjjárulék-köteles keresete nem éri el az úgynevezett éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes minimálbér (2015-ben 105 ezer forint) összegének tizennyolcszorosát, azaz 2015-ben 1 890 000 forintot), a keresete mellett a nyugellátást is korlátozás nélkül felveheti. A keretösszeg vonatkozásában a naptári éveket külön-külön kell figyelembe venni. Ha a kereset meghaladja az éves keretösszeget, akkor a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig szüneteltetni kell az ellátás folyósítását. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugellátást vissza kell fizetni.

adozona.hu