Nőnapon Ferenc pápa is megszólalt

2015.03.08 22:24

A nők társadalmi és egyházi szerepének jelentőségét hangsúlyozta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

A nemzetközi nőnapon Ferenc pápa kijelentette, hogy a nők mindennapi munkája emberségesebbé és befogadóbbá teszi a társadalmat. „A nők azon túl, hogy életet adnak, azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy másképpen látják a világot, messzebbre tekintenek, szívvel, türelemmel és gyengédséggel képesek megérteni a másikat” – fogalmazott Ferenc pápa.

Az egyházfő kijelentette: steril az a világ, amelyben a nőket kirekesztik. Beszéde végén Ferenc pápa áldását adta a nőkre, és külön köszönetet mondott azoknak, akik az egyházban végzik szolgálatukat.
Emelkedett a vatikáni nők aránya

A Vatikáni Rádió nőnapi felmérése szerint az utóbbi tíz évben a 3000 embert foglalkoztató Vatikánvárosban az ott dolgozó – egyházi és laikus – nők aránya 13 százalékról 19 százalékra emelkedett. A Vatikánban dolgozó első laikus nő az olasz Anna Pezzoli volt, akit 1915-ben vettek fel belső építészként. 1929-ben kerültek az első akadémikus nők a Vatikáni Levéltárba. A vatikáni hivatalokba a második vatikáni zsinat után, 1965-től kezdték el felvenni a laikus nőket.

mti.hu