November előtt nem jön plusz pénz a nyugdíjasoknak

2020.05.19 06:26

Az év vége felé is csak akkor, ha úgy alakul az infláció.

illusztráció

 

Válság ide, válság oda, idén leghamarabb novemberben kaphatnak a rendes havi nyugdíjon felül plusz pénzt a nyugdíjasok, ezt egy magas beosztásban lévő kormányzati illetékes jelentette ki.
 
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy parlamenti kérdésre adott írásbeli válaszban tette egyértelművé, hogy a kormány idén sem tesz kivételt, és ha az infláció indokolja, akkor novemberben fizeti ki a különbözetet a januári emeléshez képest a nyugdíjasoknak.
 
Gurmai Zita ellenzéki képviseő arra volt kíváncsi, hogy a válsághelyzetre tekintettel van-e lehetőség arra, hogy a 150 ezer forintnál kisebb nyugdíjat kapók egyszeri, 50 ezer forint juttatásban részesüljenek, továbbá, hogy az alultervezett infláció miatt várható-e azonnali és visszamenőleges nyugdíjemelés, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapban a segélyezésre fordítható keret emelésére sor kerülhet-e.
 
Szeptemberben derül ki, lesz-e a nyugdíj felett még egy kis pénz
 
A kormány képviselőjének válasza a kérdésben megjelölt intézkedések közül egyedül a kiegészítésre tért ki, közölve, hogy szeptembernél hamarabb nem lehet meghatározni az infláció tárgyévi mértékét, mert "ennél előbb az év során a költségvetésben tervezett mértéknél magasabb infláció felelősséggel nem prognosztizálható". (Az idevágó törvény szerint a nyugdíjas infláció első nyolchavi mértéke szerint állapítják meg, hogy szükség van-e a kiegészítésre).
 
Rétvári Bence azzal folytatja válaszát, hogy "amennyiben az inflációs mutatók indokolják, a nyugdíjasok november hónapban a különbözetet - a hatályos jogszabályok szerint - természetesen egy összegben teljes évre megkapják". (Megjegyezzük, hogy erre akkor kerül sor, ha a különbözet 1 százalékpont alatt marad, felette kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani).
 
Egyebekben az államtitkár a 13. havi nyugdíj visszavezetésének jelentőségét emeli ki válaszában (a tárca másik államtitkára, Novák Katalin azt  mondta szombaton, hogy nem lesz felső plafonja a 13. havi nyugdíjnak, a rendszer logikájából fakadóan) illetve azt, hogy a jogosultak nyugdíjprémiumot is kaptak az elmúlt években: 2016 óta összesen 273,5 milliárd forintot, ami még kiegészült az Erzsébet-utalványokkal (továbbá rezsiutalványokkal).
 
Mfor-vélemény
 
A 13. havi nyugdíj kétségtelenül sokat jelent majd a nyugdíjasoknak, de annak első, egy heti részlete nem idén, hanem csak jövő februárban kerül a számlákra, így ez nem jelent azonnali segítséget az időseknek. Akiket - mint ebben a cikkben bemutattuk - jobban sújt az áremelkedés: a kosaruk szerint számolt infláció nagyobb, mint a teljes társadalomra számolt, ráadásul az élelmiszereknél még durvább áremelkedés volt az elmúlt hónapokban.
 
Érdekes érvelés az államtitkár részéről a kormányzati intézkedések mellett az alábbi:
 
Mindezeken túl a veszélyhelyzetben a kormány első intézkedései között szerepelt, hogy a 70. életévüket betöltött személyeket arra kérte, hogy lakóhelyüket ne hagyják el, illetve előírta, hogy az ellátásukról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének a feladata."
 
De megemlíti még a vásárlási korlátozások (9 és 12 óra közötti) bevezetését is.
 
Az mfor.hu írt először arról, a kormány legutóbbi konvergencia programja alapján 3 százalékkal emelkedhetnek jövő januárban a nyugdíjak. Mint jeleztük, bizonytalanság övezi a kilátásokat, ezért nem lenne meglepő, ha április végéhez képest változna a makropálya. Erre utalt Gulyás Gergely miniszter is a múlt heti Kormányinfón, amikor elárulta, hogy vita van a kormánytagok között arról, mekkora lehet idén a növekedés. Többen a Magyar Nemzeti Bank álláspontját osztják, mely szerint 2-3 százalékos is lehet a bővülés üteme. Miközben a kormányzat részét képező Pénzügyminisztérium szerint inkább 3 százalékos visszaesésre van kilátás. Ez a vita a jelek szerint blokkolja a 2021-es költségvetés kormányzati elfogadását, egyben befolyásolja, hogy mekkora lesz végül jövőre a nyugdíjemelés.
 
Baka F. Zoltán
mfor.hu