Nyilvános a beszámoló: több milliárd forintot kaszált a kínai vakcinán az azt beszerző cég

2022.05.02 09:48

Míg az orosz Szputnyik-vakcinákat közvetlenül vásárolta meg Magyarország, addig a kínai Sinopharm esetében beiktattak egy közvetítőcéget, a Danubia Pharma Kft.-t, amelynek egyedüli tulajdonosa a Syntonite Med Zrt. volt.

 
A nyugati vakcinák mellett Magyarország mindenkinél korábban igyekezett keleti vakcinákat is beszerezni a minél gyorsabb átoltottság elérése érdekében. Viszont amíg az orosz Szputnyik-vakcinákat közvetlenül vásárolta meg Magyarország, addig a kínai Sinopharm esetében beiktattak egy közvetítőcéget, a Danubia Pharma Kft.-t, melynek egyedüli tulajdonosa a Syntonite Med Zrt. volt. A napokban került fel az Igazságügyi Minisztérium honlapjára a társaság 2021. évi beszámolója, melyből pontosan kiderül, mennyit is hozott a konyhára a kínai vakcinabiznisz.
 
Az április 22-én leadott beszámoló szerint a Danubia Pharma árbevétele az előző évi 3,4 milliárdról 54,8 milliárd forintra emelkedett, ami nem kevesebb mint 1511 százalékos bevételgyarapodás egy év leforgása alatt – szúrta ki az Mfor.hu. A lap hozzáteszi, hogy ezzel párhuzamosan a költségek is jelentősen emelkedtek. Anyagjellegűként 44,9 milliárdot költöttek el a korábbi kicsivel több mint 2 milliárd után. A növekedés az eladott áruk beszerzési értéke soron mutatkozott meg, itt ugyanis 44,6 milliárdot számoltak el. Itt tüntetik fel költségként a Kínától megvett vakcinák beszerzési árát is, az azonban még a kiegészítő mellékletből sem derül ki, hogy ebből a 44,6 milliárd forintból mekkora hányadot tesz ki a vakcinák beszerzési ára.
 
A korábbi 2,1 millió után tavaly 352,9 milliót költöttek el személyi jellegű kiadásokra is. Ennek hátterében részben a dolgozók számának „minimális” növekedése áll, 2020-ban ugyanis 1, 2021-ben viszont már 5 fő volt a dolgozók létszáma. Az ő bérköltségük azonban „csak” 42 millió forintot tett ki, ami havi szinten bruttó 700 ezer forintos fizetést jelentett.
 
Árfolyamveszteségük is volt, 825 millió forint, de végeredményben 4,4 milliárd forint tiszta profittal zártak, ám ezt nem fizették ki osztalékként, hanem bent hagyták a kasszában. Ugyanakkor 2021 év végén a vállalat beolvadt az egyedüli tulajdonos Syntonite Med-be, így vagyonai a jogutód könyveibe kerültek bele, és már a profit sorsáról is neki van joga dönteni.
blikk.hu