Nyugalmas nyugdíjas évek

2015.06.02 11:39

A korábbi évek számos változást hoztak a járulékokkal kapcsolatos szabályozásban, ami érintette a nyugdíjasokat is.

A rokkantsági nyugdíjban részesülők esetében például meghatározó szempont lett az, hogy az illető egyébként elérte-e már az öregségi nyugdíj korhatárát vagy sem. Szankciókkal járhat az, ha egy cég nem veszi figyelembe az új szabályokat.

Aki elérte a nyugdíj-korhatárt, az továbbra is rokkantsági nyugdíjban részesült, aki viszont nem, az rokkantsági ellátást kapott. A megváltozott járulékszabályok miatt viszont ez azt jelenti, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő személy nem minősül nyugdíjasnak, így egyéni vagy társas vállalkozói tevékenysége alapján járulékfizetési kötelezettség terheli, ellentétben az adózási szempontból továbbra is nyugdíjasnak számító rokkantsági nyugdíjban részesülő személytől, aki vállalkozási tevékenységét ún. kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozóként végezheti.

A vizsgálatok során a NAV revizorai találkoztak már olyan társasággal, amely a megváltozott szabályokat nem megfelelően értelmezte, és rokkantsági ellátásban részesülő ügyvezetőjét kiegészítő tevékenységet végzőként kezelte. A cégnél tévedés miatt csaknem 1 millió 300 ezer forint adóhiányt állapított meg a NAV.

délmagyar.hu