Nyugdíj 40 év után: erről sokan nem is hallottak

2015.06.15 15:06

Már 40 év munka után nyugdíjba vonulhat egy nő, ha vállalja, hogy szabad óráit ezentúl unokájával tölti. A feltételek szigorúak, eddig 140 ezer nagymama élt ezzel a lehetőséggel. A nyári elhelyezés pedig égető probléma: 1,2 millió gyereknek van szüksége valamilyen felügyeletre nyáron. A táborok drágák, az állami ellátásba kevés tanuló tud bekerülni.

Különösen nyáron jelent óriási problémát a gyermekek napközbeni ellátása. A nyári szünetben 1,2 millió gyerek felügyeletéről kell a szülőknek gondoskodnia. Mivel a nyári táborok ára 25-160 ezer forint között mozog, így évente mindössze csupán 50-60 ezer gyerek töltheti szervezett keretek között a szünidőt - vagy legalábbis annak egy részét. Ha a tábor nem jöhet szóba, akkor jelenthet megoldást az ún. napközbeni ellátás, amelyet az önkormányzatok lennének kötelesek biztosítani a vonatkozó törvények alapján. De ez is csak körülbelül 100-150 ezer gyereknek nyújt megoldást. Ezeken kívül a rokonok, főként a nagyszülők lehetnek a szülők segítségére.

Ebben nyújthat segítséget a "nők 40" program: így a nagymamák vigyázhatnak az unokákra, amíg a szülők dolgoznak. A "nagymama nyugdíj" program lehetővé teszi, hogy egy nő 40 év munka után, kortól függetlenül korkedvezményesen nyugdíjba vonuljon, ha teljesít bizonyos feltételeket, és vállal bizonyos kötelezettségeket.
Hivatalosan ez nem nyugdíjpolitikai intézkedés, hanem családtámogatási eszköz - mondja a programról Novák Katalin államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága szerint eddig csak 140 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Nehézkessé teszi a dolgot, hogy
a "rendes" nyugdíj esetén a munkanélküli ellátásban töltött idő szolgálati időnek számít, addig a kedvezményes nyugdíj esetén ez nincs így.

Feltételek:
-    40 évi jogosultsági idő
-    nem áll biztosítással járó jogviszonyban
-    maximum 8 évet töltött gyermekgondozással

Mi számít bele a 40 évbe?
-    kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszony - bejelentett munka
-    gyermeknevelés
-    a prémiumévek programban való részvétel időtartama függetlenül attól, hogy a résztvevőt munkavégzésre kötelezték vagy sem (a nyugdíjkorhatárhoz közel álló közalkalmazottak, közszférában dolgozókat érintő védelmi program)
-    az alkalmi munkavállalás
-    az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók - például idénymunka
-    szakmunkás vagy szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata
-    a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagként egyébként szolgálati időnek minősülő időtartam
-    a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint

És mi NEM számít bele...
-    a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama
-    a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz ideje
-    az amúgy szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő
-    a még 1998. január 1-jét megelőzően - nem gyermekgondozás, vagy -ápolás miatt igénybevett - fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja

A kötelezettség:
-    nem vállal munkát
-    cserébe a teljes öregségi nyugdíját megkapja

A kormányrendelet szerint a lakóhely szerint illetékes Kormányhivatal Nyugdíjbiztosító Igazgatóságához kell benyújtani a "nők negyven éves nyugdíja" iránti igényt - tájékoztat a kormány.hu.

penzcentrum.hu