Nyugdíj 40 év után? Tényleg kell ez a magyar férfiaknak?

2015.08.21 12:17

Az öregségi nyugdíjasok száma folyamatos növekedést mutat. A nők pedig átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, mint a férfiak. De hány évesen megyünk nyugdíjba? Valóban szükség lenne arra, hogy a férfiak is befejezzék a munkát 40 év után?

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben számuk csaknem 300 ezerrel növekedett. Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint a magyar nők átlagosan 25 éven keresztül részesülnek nyugellátásban, míg a férfiak 19 éven át.

Amellett, hogy a nők átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, nagyobb arányban is jelennek meg a nyugdíjasok között. Magyarországon idén januári adatok alapján a nyugdíjasok: 62 százaléka nő és 38 százalékuk férfi. Ez az arány az elmúlt években is hasonlóan alakult, bár a nyugdíjasok száma folyamatosan növekedett.

 

Mikor megyünk nyugdíjba?
A korhatár emelése és a jogosultsági szabályozások következtében a nyugdíjba vonulók átlagos életkora az elmúlt másfél évtizedben jelentősen emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint a nyugdíjba vonuló nők átlagéletkora 59,4, míg a férfiaké 62,2 év volt - olvasható a Demográfiai Portré 2015-ös kiadványában.

A nyugdíjba vonulás átlagos életkora több tényezőtől is függ, például: Magyarországon 2010-ben megemelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, (ez már csak az 1957 után születettekre vonatkozik) és az is befolyásolja, hogy a 2012-óta a nők 40 év szolgálati idő megszerzése után is nyugdíjba vonulhatnak.

A magyar népesség nyugdíjba vonulási jellemzőinek egyike, hogy az idősek hosszú éveken keresztül rendszerint a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően mentek nyugdíjba - írja 2015-ös Demográfiai Portré.

A törvényi szabályozásnak köszönhetően 2012-től nem állapítható meg öregségi nyugdíj a korhatár elérése előtt (a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők kivételével), vagyis 2013-ban már szinte minden férfi a nyugdíjkorhatár évében ment nyugdíjba. Míg a nők 40 program bevezetése óta a nők közel háromnegyede ment nyugdíjba a korhatár elérése előtt.

 

Nyugdíj 40 év után a férfiaknak is?
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint már a bevezetés első évében 150 ezer férfi lenne jogosult a 40 év szolgálati viszony utáni korai nyugdíjba vonulásra. A férfiak magasabb átlagnyugdíjával számolva így akár néhány éven belül az intézkedés (ha a népszavazás nyomán megvalósul a Férfiak40 program) közel 200 milliárd forinttal növelné meg a 3000 milliárd forintos nyugdíjkasszát és így a költségvetés kiadási oldalát.

Egy ilyen döntésnek az össznyugdíj-rendszerre van hatása, a kedvezmény biztosításával pedig nemcsak az ellátás színvonala, hanem minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme is csökkenhet. - válaszolta korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Portfolio megkeresésére.

A Portfolio elemzői véleménye szerint összességében elmondható, amennyiben népszavazásra kerül a sor, a fentiek tudatában érdemes alaposan átgondolni a kérdést. Arról van ugyanis szó, hogy egy bizonyos társadalmi rétegnek előnyt biztosítunk-e mindenki más kárára és helyezünk újabb időzített bombát a rendszerbe.

penzcentrum.hu