Nyugdíj a „nők 40” alapján. Van-e mindig kereseti korlát?

2015.02.07 08:06

Olvasónk a nyugdíjba menetelét fontolgatja, a nők kedvezményes nyugdíjazása alapján. Dolgozna továbbra is. Vonatkozik-e rá a kereseti korlát? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

"1955-ben született nő vagyok, 2007. óta családi gazdaság tagjaként, mint főállású őstermelő dolgozom, és ez alapján lettem biztosított, vagyis fizetem a mindenkori minimálbér után a járulékokat. 2015. január elején határozatot kaptam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, hogy 2014. december 31-éig 40 év 185 nap szolgálati idővel rendelkezem. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e a nyugdíjazásomat úgy, hogy mellette továbbra is maradnék a családi gazdaság tagja, és az éves jövedelem esetleg meghaladja a minimálbér 18-szorosát, vagy pedig ez kizáró tényező?” – kérdezte olvasónk.

Az öregségi nyugdíj, az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén, abban az esetben állapítható meg, ha az adott személy azon a napon, amelytől a nyugdíjat megállapítják nem áll a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban – kezdte válaszát Winkler Róbert.

Hozzátette: az őstermelő biztosítással járó jogviszonyát a Tbj. 5. § (1) bekezdés i) pontja szabályozza, ezért az őstermelői jogviszony fennállása nem akadálya az öregségi nyugdíj megállapításának.

A megállapított nyugellátásnak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 83/B §-a szerinti, a biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelem, úgynevezett keresetkorlát miatti szüneteltetése tárgyában felhívta az olvasó figyelmét, hogy a Tbj. rendelkezései szerint a mezőgazdasági őstermelő biztosítottnak akkor tekintendő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve a saját jogú nyugdíjast.

A nyugdíjas őstermelő tehát e tevékenysége alapján nem biztosított, ezért a nyugdíjasként folytatott őstermelői tevékenységből származó jövedelem a nyugdíjnak a Tny. 83/B §-ban szabályozott szüneteltetését nem alapozza meg, azaz ezeket a kereseteket nem kell majd figyelembe venni.

adozona.hu