Nyugdíj-biztosítási ügyfelek: hamarosan pénz áll a házhoz

2015.02.02 20:36

Első ízben idén fizet az állam adójóváírást mindazoknak az ügyfeleknek, akik államilag támogatott nyugdíjbiztosítást kötöttek. Az állam a tárgyévi befizetések 20 százaléka után, maximum évi 130 ezer forintig fizet adójóváírást. Fontos tudni, hogy az adójóváírás nem automatikus, azt az ügyfeleknek a személyi jövedelemadó-bevallásukban kell igényelniük a biztosítótól kapott díjigazolás alapján - hívta fel a figyelmet legfrissebb közleményében az Union Biztosító.

"A bevalláshoz szükséges díjigazolást a biztosítóknak jogszabály szerint február 15-ig kell postázniuk - tájékoztat Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. - Aki tehát legkésőbb február végéig nem kapja meg ezt a dokumentumot, mindenképpen jelezze azt a biztosítójának ügyfélszolgálatán."

Az adójóváírás összegét az adóhatóság a díjigazolás alapján kitöltött szja-bevallás benyújtását követő 30. napon utalja. Az összeg nem közvetlenül az ügyfélhez, hanem a biztosítóhoz érkezik, amely jóváírja azt az ügyfél megtakarítási számláján, ezzel is növelve a nyugdíjcélú megtakarítás összegét.

Az adójóváírásnak a bevallásban történő igénylésen kívül több további, alapvető feltétele is van. Egyrészt az ügyfélnek minden adótartozását rendeznie kell. Másrészt megfelelő mértékű 2014. évi adóval (az egyéb adókedvezményekkel csökkentett adó összeggel) is rendelkeznie kell. Előfordulhat például, hogy a családi adókedvezmény érvényesítése után már nem elegendő az adó a teljes körű visszatérítéshez - ilyenkor a nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban az adott évben az adóhoz igazodó támogatási összeg jelenhet meg.

 

Az Szja-törvény 2015. január elsejétől hatályos módosítása nyomán változtak az idei évre vonatkozó - tehát a jövő évben kifizetendő, nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adókedvezmények igénybe vételének feltételei. Mindez a 2014-ben megkötött nyugdíjbiztosítási szerződések feltételeinek a módosítását is szükségessé teszi, amelynek menetéről az Union Biztosító - a többi biztosítóhoz hasonlóan - a közeljövőben minden érintett ügyfelet tájékoztatni fog.

portfolio.hu