Nyugdíj és képviselői illetmény együtt? Ma járt le az aláírásgyűjtési határidő

2015.10.17 21:36

Újabb „rendszerbontó” népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ért véget szombaton, ez a parlamenti képviselők öregségi nyugdíjának ügyében indult.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartása szerint három országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban, ezek közül egynek a határideje október 17-én járt le.

A kérdés, amelyben még szombaton 16 óráig lehetett az aláírásokat gyűjteni, úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?” (Jelenleg a közszférában dolgozók nem kaphatnak nyugdíjat, de ez a szabály nem vonatkozik a képviselőkre.) A kérdés egyike azoknak a „rendszerbontó” népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket civilek március 15-én indítottak el. Márciusban 19 kérdést nyújtottak be hitelesítésre, majd április 10-én még további kilencet. Ez utóbbi kilenc kérdést – így azt is, amelyben most jár le a gyűjtés határideje – Gulyás Balázs, a „Százezren az internetadó ellen” elnevezésű Facebook-csoport aktivistája nyújtotta be hitelesítésre magánszemélyként.

A kérdést az NVB április 30-án hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria június 16-án utasította el a hitelesítés ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet. A gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, június 19-én kezdhették meg.

Az országos népszavazási kezdeményezés támogatására a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni. Az aláírásgyűjtő ívet az NVB hitelesíti, a hitelesítést a Kúriánál lehet megtámadni. Az aláírások gyűjtésére 120 nap áll rendelkezésre.

A népszavazás kezdeményezőinek az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ezután a Nemzeti Választási Bizottság dönt az aláírások érvényességének ellenőrzéséről, majd annak eredményéről – ha a kezdeményezést legalább 200 ezer választópolgár támogatta aláírásával – tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A népszavazás elrendeléséről az Országgyűlés dönt. Ha az érvényes ajánlások száma több mint százezer, de nem éri el a kétszázezret, akkor az Országgyűlés dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

A közelmúltban három népszavazási kérdés aláírásgyűjtésének határideje járt le: a tankötelezettség kiterjesztéséről és a kamarai tagdíjról szóló ugyancsak a „rendszerbontó” népszavazás része volt, de ezekben végül nem nyújtották be az összegyűjtött aláírásokat a határidő lejártáig. Az MSZP által kezdeményezett vasárnapi 200 százalékos bérpótlék ügyében pedig végül el sem indult a gyűjtés.

adozona.hu