Nyugdíj, ha az EU több országában is szerzett szolgálati időt

2015.11.02 05:49

Milyen szabályok szerint kap nyugdíjat valaki, ha több EU-s tagállamban is dolgozott? Hol és mikor nyújtható be a nyugdíjigénylés? Összefoglaltuk.

Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozását – 2004. május 1-jét – követően benyújtott olyan öregségi nyugdíjigény elbírálása során, amelynél az érintett személy Magyarország mellett más EU-s tagországban is dolgozott, a korábbi szociális biztonsági, illetve szociálpolitikai egyezmények helyett a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.), valamint a közösségen belül mozgó munkavállalókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71EGK rendelet, illetve az azt felváltó a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló 883/2004EGK rendelet, valamint a végrehajtásáról szóló 987/2009EK rendelet szabályait kell alkalmazni. A koordinációs rendelet alapelvi szinten garantálja az állampolgárságra tekintet nélküli azonos elbánást, a nyugdíjjogosultság, a nyugellátás összege kiszámításának szabályozását pedig nemzeti hatáskörbe utalja.

Ezen igények elbírálása során a magyar nyugdíjmegállapító szerv kizárólag a Magyarországon ténylegesen elért és járulékfizetés alapjául szolgáló keresetek figyelembevételével állapít meg nyugellátást, a magyar nyugdíjszabályok (Tny.) vonatkozó rendelkezései alapján, azokban az ügyekben is, amelyekben az érintett személy nyugdíjjogosultsága kizárólag abban az esetben áll fenn, ha más EU-tagországban megszerzett szolgálati idejét is figyelembe kell venni.

adozona.hu