Nyugdíj helyett jobbat tudnak a 50 pluszos hölgyek

2015.06.07 20:10

Óriási átalakulás zajlik az 50-55 éves korukat betöltött hölgyek körében: míg korábban ez volt az az időszak, amikor azt várta tőlük a társadalom, hogy vonuljanak vissza, és pátyolgassák az unokáikat, manapság még sok aktív év várhat rájuk.

A szürke hatalom: hogyan tudják megoldani a gazdasági problémákat a nők. E címmel jelent meg cikk a CNBC-n - a szürkével minden bizonnyal az őszülő hajra utalva - a magyar népzsargonban 50 pluszosnak titulált hölgyek életformájának változásáról. A 67 éves Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és elnökjelölt, a 61 éves Angela Merkel német kancellár és a 69 éves Janet Yellen, az amerikai Fed elnöke látványos példái az új korszak beköszöntének.

Mindhárman a nyugdíjkorhatár körül járnak, ám tevékenységük átformálja a világot. Természetesen ők sok tekintetben különleges esetnek tekinthetők, ám a következő években egyre kevésbé számítanak majd kivételnek - derül ki az adatok elemzéséből. Miközben a legtöbb nyugati társadalom azt várja az őszülő hölgyektől, hogy vonuljanak vissza, és merüljenek el a nagymamaszerepben, egyre több nő nyújtja meg aktív életét, karrierjét 55 éves korán túlra.

Mindenkinek jó
Az ötvenes éveikben járó nők gyakran elhagyják a munkaerőpiacot, ahova nem tudnak visszatérni, sőt nem is gondolnak arra, hogy aktívnak kellene maradniuk - mondja Ros Altmann, az brit kormány nyugdíjügyi minisztere. E szokásnak meg kell változnia ahhoz, hogy a lehető legjobb hasznát vehesse a társadalom azon kitűnő képességeknek és erőforrásoknak, amelyekkel e hölgyek rendelkeznek. Aki akar közülük, annak lehetővé kell tenni, hogy tovább dolgozzon, akár részfoglalkoztatásban.

Ez javítja jövedelmi helyzetüket és hozzájárul a gazdasági növekedéshez - fejtegeti a politikus. Egyszerűbben fogalmazva arról van szó, hogy minél tovább dolgoznak a nők, annál tovább maradnak aktív adófizetők, bolti vásárlók, azaz annál tovább járulnak hozzá a gazdaság teljesítményéhez. És ez nem pusztán terv, hanem valóság. A brit, az amerikai és az európai fellendülés is sokat köszönhet a munka frontján tovább harcoló őszülő hölgyeknek.

Megdöbbentő statisztika
A statisztikai adatok nem hagynak kétséget efelől. Az USA munkaerőpiacán 1975 és 2010 között az 55 év felettiek körében azért nőhetett a foglalkoztatás, mert több nő folytatta karrierjét. Az időszak első évében az 55 pluszos korosztályban 23,1 százalék volt a hölgyek aránya, ami 2010-re 35,1 százalékra ugrott - derült ki idősebb korosztály helyzetének vizsgálatával foglalkozó a Sloan Center kutatóintézet adataiból, azaz kevesebb mint egynegyedről, egyharmad fölé nőtt ez a mutató. Nagy-Britanniában a 2008-2009-es pénzügyi válság óta folyamatosan nő a 65 és 74 év közti hölgyek foglalkoztatása.

Mindez magyarázatot adhat az elmúlt évek egyik talányára, az úgynevezett termelékenységi rejtélyre is. A feladvány úgy szól, hogy miért maradt gyenge a termelékenység - azaz az egy főre eső termelési érték - annak ellenére, hogy a munkaerőpiac egyébként egészségesnek látszik. A válasz az, hogy egyelőre az őszülő nők alkalmazása rontja a termelékenységet, mivel többségükben alacsonyabb képzettséget igénylő munkát végeznek.

Ennek hátterében az áll, hogy fiatal korukban nem kaptak esélyt a tanulásra vagy a továbbtanulásra. Ez azonban változni fog, ahogy az ötvenes-hatvanas években született korosztály a 50 pluszos korba ér, mivel ennek nő tagjai már jobb tanulási lehetőségekhez jutottak. Szakértők szerint végül el fog tűnni a nők és a férfiak munkájának termelékenysége közti különbség.

Fineszes asszonyok
Nyilvánvaló, hogy az 55 év feletti asszonyok sok mindennel járulhatnak hozzá vállalatuk működéséhez. Akárcsak azok a híres detektívregény-figurák, például Miss Marple, akik élettapasztalataikra támaszkodva oldották meg a legkacifántosabb bűnügyeket, a munkában maradt hölgyek is életük során felhalmozott tudásukra alapozhatnak. Éppen emiatt a cégek vezetőségében dolgozó 55 év feletti nők kínálják a legjobb esélyt arra, hogy a vállalatok jó irányba módosítsák üzleti tevékenységüket - derült ki a PwC nemrégiben készült tanulmányából.

Nagyobb az esély arra, hogy stratégaként kezelik a változtatásokat, részben azért mert életük során megtanultak keményen érvelni igazuk mellett, részben azért, mert rákényszerültek arra, hogy empátiával kezeljék mások nézőpontjait - fejtegeti Jessica Leitch, a PwC tanácsadója. Ő az egyik szerzője a jelentésüknek, amely szerint az 55 évüket betöltött nők képesek megoldani a vállalatok legmakacsabb problémáit.

Az e korosztályhoz tartozó hölgyek általában nem töltenek el évtizedeket az igazgatóságban, ezért ki tudnak és ki mernek mondani olyan dolgokat, amilyeneket a bejáratott rendhez szokott vezető kollégáik nem tudnak vagy esetleg nem mernek felvállalni.

napi.hu