Nyugdíj: itt egy fontos részlet a korengedményről

2018.03.18 06:50

A nők 40 éves munkaviszony után járó korengedményének kiszámításába nem csak a foglalkoztatásban töltött évek számíthatnak be. A gyermekneveléssel, gondozással szerzett szolgálati időket is lehet elszámoltatni, sőt, bizonyos esetekben az egyetemi éveket is. Utóbbi pontos meghatározásának járt utána az Adózona.hu.

Kapcsolódó kép

 

A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében kizárólag olyan - az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek minősülő - jogviszonyokat lehet jogosultsági időként figyelembe venni, mely szolgálati időt keresőtevékenység alapoz meg, kezdte válaszát szakértőnk Keresőtevékenység hiányában jogosultsági időként kizárólag a gyermekneveléssel (akár nagyszülőként is - a szerk.), gondozással szerzett szolgálati időket lehet a nők kedvezményes nyugdíjazásánál jogosultsági időként beszámítani - nyilatkozta a szakportálnak Winkler György adószakértő.
 
Fontos tisztázni, hogy a törvény szerint a nyugdíjkorhatár betöltésekor megállapításra kerülő saját jogú nyugellátás esetén az egyetemi, főiskolai tanulmányokat is figyelembe veszik (ha az 1998. január 1. előtti), de a nők korengedményébe ezek nem számítanak bele. Viszont van egy kivétel a szakértő szerint: ha a tanulmányok folytatása idején az érintett személy egyidejűleg egyéb biztosítási jogviszonyban is állt.
 
Ez lehet például az, ha az egyetemi évek alatt, párhuzamosan részmunkaidőben dolgozott. Akkor e jogviszonya alapján is szerezhetett nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt, és ebben az esetben már azt kell figyelembe venni, hogy a szolgálati idő szerzését nem a felsőfokú tanulmányok alapozták meg.
 
Fontos tisztázni, hogy az egyszerre fennálló két különálló jogviszony sem alapozza meg azt, hogy a nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt kétszeresen számolják. A szolgálati időt naptári naponként kell számításba venni, és 365 naptári napot kell egy évnek tekinteni.
 
napi.hu