Nyugdíj, könnyített feltételekkel?

2015.02.27 06:49

Negyven év jogosultsági idővel a férfiak is, egészségkárosító munka, továbbá a munkaképesség jelentős csökkentése esetén mindenki mehessen nyugdíjba – indítványozzák az MSZP országgyűlési képviselői az Alaptörvényt módosító javaslatukban.

Jelenleg – törvényben meghatározott feltételekkel – állami nyugdíjra jogosultak azok a nők, akiknek a jogosultsági ideje eléri a 40 évet.

A szocialisták módosítás lehetővé tenné, hogy az állami nyugdíjrendszerben a nemétől függetlenül nyugdíjjogosultságot szerezhessen az, aki több évtizedet – így például 40 évet – ledolgozott, vagy olyan körülmények között végezte a munkáját, amelynek egészségkárosító hatásaira a nyugdíjrendszernek is tekintettel kell lennie, illetve arra, ha valakinek a munkaképessége megváltozik (rokkanttá válik).

„Az Alaptörvény XII. cikke elvárja a „közösség gyarapodásához” munkavégzéssel való hozzájárulást. Álláspontunk szerint, aki a közösség gyarapodásához több évtizedes munkával járul hozzá – akár nő, akár férfi – megérdemli azt, hogy az állami nyugdíjrendszer ezt elismerje. Hasonlóan tekintettel kell lenni – és az állami nyugdíjrendszerben el kell ismerni – azt a munkavégzést, amit egészségkárosító körülmények nehezítettek hosszú időn keresztül. Meg kell teremteni az alkotmányjogi alapjait annak is, hogy nyugdíjban részesülhessenek azok, akiknek a munkaképessége elveszett vagy jelentősen csökkent” – indokolják a módosítást a képviselők.

adozona.hu