Nyugdíj: sokan lehetnek dühösek

2015.07.16 09:28

A magánnyugdíjkasszák a szabályozás hiányosságai miatt sem egy összegben, sem részletekben nem juttathatják el a félretett pénzeket a pénztártagokhoz. A nyugdíjasok többsége visszatér az állami rendszerbe.

A Horizont Magánnyugdíjpénztár azt közölte: néhány tag megengedheti magának, hogy ne tartson igényt a magánkasszában lévő pénzre, ezért inkább az örököseikre hagyják a bent lévő összeget. Ők ugyanis egy összegben felvehetik majd a számlán lévő pénzt. A nyugdíjasok ezzel szemben nem férhetnek hozzá egy összegben a megtakarításukhoz, sőt jelen helyzetben részletekben sem kaphatják meg. A fennakadást a pénztárak szerint a jogszabályok ellentmondásai okozzák, ezek ugyanis százmillió forintos tartalékképzést írnak elő a kasszák számára abban az esetben, ha havi rendszerességgel folyósítanák a járadékot, erre azonban a pénztárak állítása szerint nincs elegendő tőkéjük.

A törvény ugyan lehetőséget ad arra, hogy a kasszák biztosítóktól vegyenek olyan termékeket, amelyek lehetővé tennék a kifizetéseket, ám a biztosítók egyelőre nem dolgoztak ki ilyeneket, mivel maguk sem biztosak abban, hogyan kell értelmezni a jogszabályokat. Nem kaptak ugyanis erre vonatkozó iránymutatást a törvényalkotóktól.

Kétféle havi járadék jöhetne szóba: az egyik az életjáradék, amelyet a biztosítók kínálhatnak az ügyfeleiknek, a nyugdíjpénztárak viszont nem. Ennek az a jellegzetessége, hogy a nyugdíjas élete végéig számíthat egy bizonyos összegre. A másik a technikai járadék. Ezt kínálhatnák a magánkasszák, ha le tudnák tenni a kockázatok kezelésére szánt százmillió forintot. Az effajta járadék abban különbözik az életjáradéktól, hogy nem a tag élete végéig jár, hanem addig, amíg el nem fogy a számláján lévő pénz. Vagyis a kasszák – ellentétben a biztosítókkal – akkor sem járnak rosszul anyagilag, ha a nyugdíjas tovább él a vártnál. A pénztárak épp a termék kockázatmentességére hivatkoznak, amikor arról beszélnek, hogy a százmillió forintos tartalékképzés szükségtelen.

További gondot jelent, hogy a pénztártagoknak a magánkasszák fennállása idején viszonylag kis összeget sikerült félrerakniuk, ami csak nagyon alacsony havi járadékot tenne lehetővé. Ezért az emberek többsége nyugdíjba vonulásakor visszautalja a pénzt az állami rendszerbe, így ugyanis teljes nyugdíjra kap jogosultságot, míg ha a magánpénztárnál marad, akkor csak 75 százalékos járadékot kap az állami rendszerből. Szakértők szerint a magánkasszák tagjain az sem segítene, ha egy összegben kivehetnék a felgyűlt pénzeket, ugyanis ezek jellemzően olyan kis összegek, amelyekért a biztosítók nem kínálnának nekik életjáradékot.

168ora.hu