Nyugdíj vagy rokkantnyugdíj - melyiket válasszam?

2016.04.18 13:07

Több mint 30 évet dolgoztam, 15 éves leszázalékoltak. Most leszek 63 éves. Csúfosan kevés a rokkantnyugdíjam. Most kaptam a levelet, hogy válasszak az öregségi nyugdíj és a rokkantnyugdíj között. Melyik adna több pénzt?

Rokkantsági ellátásban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésekor választhat, hogy továbbra is ezt a járandóságát kéri, vagy inkább öregségi nyugdíjat.

A nyugdíjkorhatára betöltésekor, azon túlmenően, hogy kérheti a rokkantsági ellátásának azonos összegben öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítását, külön igénybejelentés benyújtásával kérelmezheti az öregségi nyugdíja megállapítását is. Az igénybejelentés során célszerű jelezni, hogy a nyugellátás megállapítását abban az esetben kéri, ha az új megállapítás magasabb összegű nyugellátást eredményez, mint ha a rokkantsági ellátása kerülne öregségi nyugdíjként továbbfolyósításra. Ebben az esetben az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv kiszámolja a várható öregségi nyugdíja összegét és erről tájékoztatást küld Önnek. Ezt követően Ön dönthet arról, hogy mely összeget kéri nyugdíjként folyósítani.

Aki válaszolt:
Kappel Katalin
megváltozott munkaképességgel kapcsolatos szakértő