Nyugdíjak: Orbánéknak ezúttal is összejött a siker

2016.01.20 07:09

Immár harmadik egymást követő éve emeli a tényleges inflációnál nagyobb mértékben a nyugdíjakat a kormány.

Ahogy az már 2013 óta megszokott, tavaly is sikerült a kormánynak a ténylegesnél nagyobb inflációval terveznie a költségvetést, aminek eredménye az lett, hogy a nyugdíjak nem csak a szükséges mértékben emelkedtek.

Az Orbán-kormány még 2010-ben kötelezte el magát amellett, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrzi, aminek érdekében a költségvetés tervezése során használt várható infláció mértékével emeli a járandóságokat. Ha a tényleges adat ettől eltér, akkor két dolog történhet:

  •     Ha a vártnál nagyobb lesz az infláció, akkor adott év novemberében visszamenőlegesen kiegészítő emelést adnak a nyugdíjasoknak.
  •    Ha a vártnál kisebb a tényleges infláció, nem történik semmi, csak többet érnek majd a nyugdíjak. És újabb elemmel bővül a kormányzati kommunikáció tárháza.

2013 és 2014 után tavaly is az utóbbi lehetőség lett a valóság. A 2015-ös költségvetést ugyanis még 1,8 százalékos inflációval tervezték, ennyivel emelték a nyugdíjakat is, miközben a Központi Statisztikai Hivatal múlt heti közlése szerint a tényleges infláció -0,1 százalék lett. Ez pedig azt jelenti, hogy

    reálszinten 1,9 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, ennyivel többet értek, mint egy évvel korábban.

Hasonló jellegű cikkeinknél gyakran felmerült kritikus véleményként, miszerint az általános infláció helyett sokkal inkább a nyugdíjas inflációval kellene számolni. Igaz, a két mutató között van némi differencia, ám közel sem akkor mértékű, hogy drasztikusan más eredményre jussunk.

Nos, ha a nyugdíjas árindexet vesszük figyelembe, akkor sem másabb a konklúzió: reálszinten így is többet érnek a nyugdíjak. Igaz, nem 1,9, hanem "csak" 1,7 százalékkal, míg 2014-ben 3, előtte pedig 3,6 százalékos volt a reálszintű növekedés.

2010-hez képest pedig már "tetemes" előnyre tettek szert a nyugdíjak annak ellenére, hogy volt két olyan év is, amikor pótlólagos emelésre volt szükség, mivel az év eleji emelés kisebb mértékű volt a tényleges inflációnál.

    A járandóságok így már 6,8 százalékkal értek többet tavaly, mint 2010-ben. Ez annak eredménye, hogy az infláció összesítve 16,9 százalékkal emelkedett, míg a nyugdíj 24,9 százalékkal nőtt.

Székely Sarolta
mfor.hu